První pasivní dům pro seniory v ČR Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Jen rok a půl trvala výstavba pasivního bytového domu v Modřicích u Brna, který se tak stal unikátem na poli českého energeticky šetrného stavebnictví. Už tento čtvrtek proběhne slavnostní otevření, kterého se zúčastní mimo jiné také hejtman Jihomoravského kraje a děkani Fakulty stavební a Fakulty architektury VUT v Brně. Zájem, a to zdaleka nejen místních seniorů, předčil všechna očekávání. První z nich se do svého nového domova začnou stěhovat už ve druhé polovině února.

Slavnostní otevření pasivního bytového domu v Modřicích proběhne 31. ledna 2014 od 13:00. Dům se nachází na ul. Nádražní 1123 v Modřicích.

Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích je uzpůsobený potřebám starších lidí, kteří mohou mít omezenou možnost pohybu, nicméně jsou soběstační. Všechny komfortní byty, kterých je zde celkem 41, mají vlastní hygienické zázemí, kuchyňský kout, terasu a nebo balkón. V areálu domu bude je také společná zahrada a jezírko.
Jednotlivé budovy jsou vybaveny centrální rekuperační jednotkou, slunečními kolektory a kotlem na peletky s akumulačním zásobníkem. V maximální míře budou použity materiály a technologie s minimální ekologickou stopou svázaných emisí skleníkových plynů CO2 a SO2. Budovy mají zelené střechy, které budou v létě ochlazovat a přispívat k příjemnému mikroklimatu, a dále nádrže na dešťovou vodu, které umožní využití dešťové vody na splachování toalet či zalévání zahrady. Díky přepadu dešťové vody do jezírka bude také zahrada určena k příjemnému posezení.
  • Projekt pro stavební povolení: Ing. arch. Josef Smola ve spolupráci s Ak. arch. Alešem Brotánkem)
  • Dodavatel stavby: Sdružení INTER-STAV, spol. s r.o. + Komfort, a.s.
  • Technický dozor investora: DEA, spol. s r.o.
  • Rozpočet: 64,0 mil. Kč (bez DPH)
Zdroj: www.pasivnidomy.cz
Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích
Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích
Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích
Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích