Rozhodli jste se pro svůj vlastní dům? Přemýšlíte zda rekonstruovat starý dům či koupit pozemek a stavět nové obydlí? Při rozhodování mezi rekonstrukcí a novostavbou záleží v prvé řadě na vašich finančních možnostech. Poté musíte zvážit technickou stránku domu a v neposlední řadě i přání celé rodiny. Jednoduché rozhodování to není! Možná, že následující řádky vám pomohou. Tedy, alespoň se o to budeme snažit!

Na otázku, zda stavět nové nebo rekonstruovat, neexistuje žádná univerzální odpověď. Vždy záleží na individuální životní situaci. Jak už bylo naznačeno na začátku, asi tou nejrozhodující otázkou jsou finance. Pokud můžete uvolňovat finanční prostředky postupně, tak se spíše rozhodnete pro rekonstrukci starého domu, kterou lze dělat postupně a zároveň dům užívat k bydlení.

Novostavba - nový dům je prostě nový! Vše si můžete udělat podle vlastních představ. Na trhu jsou běžně k dostání kvalitní stavební materiály splňující podmínky pro zdravé a úsporné bydlení (např. nízkoenergetický dům se může pochlubit až trojnásobně nižší spotřebou tepla) a výběr stavebních firem je také hodně široký. Vybírat můžete ze široké škály domů ve velkém cenovém rozpětí.

V současné době už se upouští od takzvané stavby svépomocí. Stále více lidí si nechává dům postavit na klíč. Šetří to totiž dnes tolik drahocenný čas. Nevýhodou se stává fakt, že v dnešní době se dá už těžko sehnat pozemek na lukrativním místě, kde by nechyběl snadný přístup k dopravě, dostatek obchodů, školka, škola či zábavná centra. Na řadu tak přicházejí parcely na okraji měst, které tyto výhody postrádají.

Rekonstrukce - pro rekonstrukci se rozhodnou ti, kteří na svém účtu nemají dostatek peněz, aby hned mohli zaplatit stavbu nového rodinného domu. Výhodou rekonstrukce je totiž to, že probíhá postupně a během ní člověk nemusí bydlet ve stanu. Vše může probíhat 'za plného provozu'. Rekonstrukce ale vůbec není nijak jednoduchá cesta, jak by se teď možná zdálo. Starší objekt většinou nevyhovuje požadavkům moderního člověka.

Jako laici můžeme přehlédnout řadu důležitých věcí. Pokud se obrátíte na odborníka, tak si ušetříte zbytečné nervy při řešení nejrůznějších komplikací, které můžou nastat. Největším problémem u starších domů bývá špatná izolace od okolního terénu. Tento problém v žádném případě nepodceňujte. Vlhkost narušuje obvodové a vnitřní stěny, podmáčí základy a při dlouhodobém působení může dojít i k vážnému narušení statiky.
Foto Stavební firma HOLAN s.r.o.
Foto Stavební firma HOLAN s.r.o.
Hrozbou ale není jen vlhkost z podzemí, ale i z nebe. Nezanedbejte prohlídku střechy a krovů. Zkontrolujte nosnou konstrukci, to jestli nejsou trámy krovů a nosné prvky stropu napadeny nějakým škůdcem. Pokud budete muset měnit celý plášť střechy, tak je podle odborníků dobré dodržet původní charakter a vzhled objektu. V případě rekonstrukce starého domu musíte počítat s novými rozvody (vody, kanalizace, plynu, elektřiny atd.).

Starší domy nejsou uzpůsobeny na takový nápor elektrospotřebičů, který nám, v dnešní době, připadá zcela normální. Dříve se prostě nepočítalo se zapojením pračky, mikrovlnné trouby, televizorem či sporákem a varnou deskou.

Jednoduchá nebývá ani změna vnitřních dispozic. Nepřekonatelnou překážkou jsou obvykle nosné zdi. Pokud plánujete vybudování podkroví, nezapomeňte si ověřit nosnost stropu. Problémy můžou nastat i v případě, že budete chtít zvětšit okna - obzvláště, pokud dům spadá pod ochranu památkářů, tedy do kategorie chráněných objektů. Jak se říká, a v případě rekonstrukce starého domu to platí obzvlášť.

Pro a proti


Rekonstrukce:
  • nižší pořizovací cena stavby,
  • u staršího domu je většinou už zahrada se vzrostlými stromy,
  • dům má již hotovou dispozici,
  • je možné opravovat a zároveň bydlet,
  • stavební úpravy zabírají dost času,
  • u starého domu nikdy nevíte, jaký problém se náhle objeví,
  • náklady mohou být na konci vyšší než v případě novostavby,
  • problémy mohou nastat s izolací, kanalizací, rozvody vody a elektřiny,
  • vytápění je většinou pouze lokální.
Novostavba:
  • vysoká počáteční investice,
  • je potřeba zajistit si na dobu stavby bydlení,
  • pokud chcete zahradu, tak si ji musíte založit,
  • dům si postavíte podle svých představ, tak aby vám zcela vyhovoval,
  • při stavbě na klíč naopak čas ušetříte.