Vytápění přináší teplo, ale také suchý vzduch (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Když se teploty za oknem přiblíží k nule anebo ještě dál, pod mrazivou nulu, jsme za vyhřátou domácnost nebo kancelář opravdu rádi. Bohužel, častým průvodním jevem útulného teplíčka je suchý vzduch. A ten našemu zdraví a pohodě rozhodně neprospívá. Co se s tím dá dělat?

Se vzduchem je pořád nějaká potíž. Nemáte žádný, umřete. Máte ho přesycený kyslíkem, dostáváte se zbytečně do euforie. A s jeho vlhkostí? Není to tak dramatické, ale nepotěší. Vysoká vzdušná vlhkost, nad 80 %, podporuje růst choroboplodných zárodků, bakterií a plísní. Dělá v domácnosti zapařené klima tropického deštného lesa. Moc suchý vzduch také škodí. 

Je třeba vyvážit klima domácnosti pro optimum. To se v létě obvykle pohybuje mezi 40-60 %, v zimě je pak doporučeno o něco víc. Právě proto, že topíme, a tím zbavujeme vzduch nezbytné vlhkosti. Co se nám pak může přihodit? Jako první to odpíská naše pozornost.

Zvlhčovač vzduchu (Foto: Shutterstock)
Zvlhčovač vzduchu (Foto: Shutterstock)

Suchý vzduch znamená častější chřipku

Měřitelná míra naší soustředěnosti totiž v místech se suchým vzduchem prokazatelně klesá. Teplo nás ukolébává, a suchý vzduch v nás vyvolává únavu. Také se nám o poznání hůře dýchá. Nemusíme úplně lapat po dechu, ale suchý vzduch nás dále vysušuje. S dýchacími obtížemi se pak pojí bolesti hlavy. Když to shrneme dohromady, přetopená kancelář je vlastně jednoduchý způsob, jak výrazně snížit pracovní výkonnost zaměstnanců. A doma je to podobné. Klesá efektivita našich aktivit, cítíme vyčerpání. Je to pozvolné a nenápadné, přesto pozorovatelné. Suchý vzduch nás nejen zpomalí, ale také může přispět k vyšší nemocnosti. Jak je to možné? Je to prosté: před spoustou nepříjemností, jako například před bakteriemi, nás efektivně chrání sliznice v našem nose.

I suchá pokožka může časem přerůst až ve zdravotní problém (Foto: Shutterstock)
I suchá pokožka může časem přerůst až ve zdravotní problém (Foto: Shutterstock)

Ta je při každém nádechu vychytává. Je to první obranná linie organismu. Suchý vzduch znamená suché, bakterie nechytající sliznice. A tím pádem i vyšší pravděpodobnost onemocnění. Dá se to i vyčíslit: když se vzdušná vlhkost místnosti sníží na 40 %, zvýší se šance na přenos plicního onemocnění o 300 %. Viry, další nepříjemný původce chřipkových onemocnění, suché klima zbožňují. Suchý vzduch neprospívá astmatikům, ať už těm latentním, nebo těm, kteří si astma pobytem v suchém ovzduší uženou. K tomu je ještě třeba připočíst zarudlé oči, popraskané rty, vyschlou a loupající se kůži na kloubech. Útulné teploučko domácnosti nebo pracoviště, které není doprovázeno i dostatečnou vlhkostí vzduchu, nás tak může stát docela hodně.

Zvlhčovač vzduchu, takzvaný mlhovač (Foto: Shutterstock)
Zvlhčovač vzduchu, takzvaný mlhovač (Foto: Shutterstock)

Jde to i bez zvlhčovače vzduchu

Teplotní komfort je ale v zimě nezbytností, a tak se suchý vzduch stává víceméně poznanou realitou. Ne že by se s tím nedalo nic dělat. Nápadů, jak zatočit se suchým vzduchem, je víc než dost. Byť hned ten první, ryze komerční, odbudeme rychle. Pořiďte si zvlhčovač vzduchu. Ano, je to ten nejsnazší způsob, který se nabízí. Pro kancelář nebo uzavřené pracoviště je dobrým řešením. Pokud tedy do něj chcete investovat. Jde to totiž i jinak, často jen změnou nějaké rutiny anebo chytrým uspořádáním v domácnosti. Například? Ušetřete si práci s utíráním nádobí. Prostě jen umyté kousky rozložte do odkapávače, a práce se v suchém vzduchu udělá sama. Vzduch si pochopitelně vlhkost z umytého nádobí vezme, a klima už bude snesitelnější.

Tip: Ideální vzdušné vlhkosti docílíte pomocí větrání s rekuperací tepla

Stejně tak můžete vypnout program sušení ve vaší myčce. Beztak je energeticky náročný. Stačí jen otevřít, a vše se za chvilku vysuší k vaší spokojenosti. Podobně pak můžete odstavit i sušičku. Ano, je nepřekonatelná v tom, jak nadýchané prádlo z ní vychází na svět. Ale když budete sušit prádlo tradičně, na sušáku? Vlhkost z něj odchází do prostředí celé domácnosti. Je to vůbec ten nejefektivnější způsob, jak bojovat se suchým vzduchem. Nechte stát trochu vody v zašpuntovaném dřezu. Dáváte si sprchu? Nechejte otevřené dveře do koupelny. Napouštíte si vanu? Dejte si horkou a nechte ji chvilku odstát.

Mimochodem, koupání v horké vodě suché kůži neprospívá. A pokud máte s přeschlou pokožkou problémy, nejrůznější vyživující krémy také nepodceňujte.

Sušička a nebo sušit na sušáku? (Foto: Shutterstock)
Sušička a nebo sušit na sušáku? (Foto: Shutterstock)

Pořádný úklid i pomalé schnutí

V zimě se vyplatí, a to nejen kvůli vlhkosti ovzduší, mít dobře utěsněná okna a dveře. I tudy může vlhkost odcházet a ztrácet se. Navíc tím dost ušetříte za energie. Větrání dává smysl, ale spíše jako podpora cirkulace vzduchu. A dál? Pokud je sucho vytrvalým problémem, můžete si vypomoci rozprašovačem, naplněným vodou. Stačí s ním trochu pokropit záclony a závěsy. Na topení můžete položit mokrou utěrku nebo vlhký ručník po koupeli. A samozřejmě nejvíc vody v plynném skupenství se doma do ovzduší dostává během vaření. Takže můžete třeba pozapomenout na pokličku, a vlhkosti v ovzduší bude rázem víc než dost. Zkuste třeba pokoj obohatit o dekoraci z misek a váziček. K čemu je to dobré?

I nádobí je lepší nechat oschnout přirozeně (Foto: Shutterstock)
I nádobí je lepší nechat oschnout přirozeně (Foto: Shutterstock)

Na jejich zahloubeném povrchu dochází k přirozené kondenzaci a ochlazování vzduchu. Je to nenápadné a stylové, a vypadá to lépe, než mokrá houbička na topení. Vlhkost se dá přirozeným způsobem zvýšit instalací „vláhu vydechujících“ rostlin. Podívejte se pro inspiraci třeba na:

Čistotu vzduchu v domácnosti v žádném případě nepodceňujte

Pokojové rostliny jako osvěžovače vzduchu, aniž byste museli používat chemii ve spreji

Jaké pokojové rostliny čistí dobře vzduch?

Nádoby, ze kterých se voda volně odpařuje, jsou také vhodným řešením, je ji však třeba pravidelně měnit, aby se nekazila a dekorace zůstávala vzhledná (Foto: Shutterstock)
Nádoby, ze kterých se voda volně odpařuje, jsou také vhodným řešením, je ji však třeba pravidelně měnit, aby se nekazila a dekorace zůstávala vzhledná (Foto: Shutterstock)

Utáhněte kohout vlastnímu pohodlí

Co nedělat? Možná se vyplatí nezatápět v krbu, pokud nějaký máte. Zvlášť v nevětrané místnosti je to dost nedobrý nápad, protože i se zdánlivě dokonalým odvodem spalin přenášíte do domácnosti pár nehezkých znečišťujících látek. A vysušujete tím vzduch. Pokud máte instalovanou klimatizaci (nebo HVAC systém) a přitom řešíte problémy se suchým vzduchem, je možná chyba v zaneseném filtru. Neplechu také dělá prach. Na skříních, v koberci, na podlaze, všude. Protože prachové částečky vlhkost lapají, vychytávají. Jednak tak vznikají ony nevábné chuchvalce, ale zrovna tak se tím i vysušuje domácnost. Takže receptem na zvýšení vlhkosti vzduchu je i důkladné vysávání a stírání prachu. Přímé zvýšení vlhkosti vám garantuje parní vysavač.

V krbu je někdy lepší nezatápět (Foto: Shutterstock)
V krbu je někdy lepší nezatápět (Foto: Shutterstock)

Nejsnazší, ale současně také nejkomplikovanější, je řešit příčinu, nikoliv důsledek. Tím je samo teplo v bytě nebo kanceláři. Pokud utáhnete kohout vytápění a snížíte trochu své požadavky na komfort, můžete mít doma pořád teplo, a ne už suchý vzduch. Jen si místo šortek a trika s krátkým rukávem vezmete něco teplejšího. I v 21°C se dá zima přežít, ne?

Utáhněte kohoutek vytápění (Foto: Shutterstock)
Utáhněte kohoutek vytápění (Foto: Shutterstock)