Tepelná čerpadla v praxi Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Základní informace o tepelných čerpadlech jsme probrali v předchozích dílech série článků na toto téma, ale pojďme se podívat do praxe. Opustili jsme teorie a popovídali jsme si s panem Žánou, jehož firma CB - MONTPLAST se kromě širokého spektra prací zabývá i komplexní instalací tepelných čerpadel.
Které druhy nejčastěji instalují? Jaká je problematika údržby tepelných čerpadel? Které funkce opravdu využijeme a které nabídky jsou zbytečné? Co nám odborník doporučí a čemu se máme vyvarovat?

Jak vzrostl počet instalací tepelných čerpadel u nás a jaké typy jsou nejčastěji instalovány?
Spolupracujeme s českou firmou Kostečka Group spol. s r. o. (www.kostecka.net) a instalujeme nejčastěji čerpadla využívající energii ze vzduchu a z vrtu. Lidé poměrně hodně investují, protože výhody čerpadel a návratnost investice během několika let jsou v dnešní době velice atraktivní.

Které chyby může špatná instalace způsobit? Na co dávat pozor?
Nejčastější chybou např. u vrtu je špatné nadimenzování vrtu, tedy jeho malá hloubka. Pak se stane, že vrt za několik let promrzne a nedává teplo. Časté chyby se vyskytují v souvislosti s propočítáváním tepelných ztrát budovy.

Co kdybychom měli porovnat mezi sebou tepelná čerpadla z finančního hlediska?
Nejlevněji vyjde čerpadlo využívající energii ze vzduchu bez náročnosti na instalaci… obzvlášť porovnáme-li jej s čerpadly odebírajícími teplo z vrtů, kdy pro jeden rodinný dům mohou být potřeba až tři vrty a jejich vyhloubení jde do několika desetitisíců.

Porovnáme-li výchozí zdroje tepla, tedy přírodní energii, která si jak vede? Které zdroje jsou stabilnější a které proměnlivé?
To vyjde poměrně nastejno. Vrty patří ke spolehlivým zdrojům, ale po několika může dojít k promrznutí. Vzduch z tohoto hlediska vychází opět velice dobře. Tepelné čerpadlo topí celý rok a při poklesu teploty se využívá dohřívání. Prakticky se dohřívá pouze několik dní (kolem 15 dnů) a to ještě elektřinou za sníženou sazbu 22 hodin denně, na kterou má každý majitel čerpadla nárok.

Přináší nám tepelné čerpadlo nějaká omezení nebo nevýhody?
Jedinou opravdovou nevýhodou je vysoká pořizovací cena… jinak opravdu žádná omezení. Je sice pravdou, že zpočátku se musí čerpadlo dobře „zaregulovat“ podle našich představ, ale netrvá to nijak dlouhou dobu.
Tepelné čerpadlo země/voda  (Foto Kostečka Group spol. s r.o.)
Tepelné čerpadlo země/voda (Foto Kostečka Group spol. s r.o.)
Co problematika jejich údržby?
Údržba není potřeba. Samozřejmě se uskutečňují kontroly – ostatně jako u běžných kotlů.

Který druh zvolit k přitápění a co vše můžeme přitápět?
Myslím si, že investice statisíců do pouhého přitápění není na místě. Pokud už kupujeme toto zařízení, pak bychom jej měli využít naplno.
Pro majitele bazénu je zajímavou šancí i speciální bazénová jednotka, která zajišťuje ohřívání vody v bazénu…tedy tolik k přitápění.

Mají všechna čerpadla funkci chlazení v horkých letních dnech?
Všechny druhy zatím tuto funkci nemají, ale tento způsob je atraktivní alternativou klimatizace.

Jaká je otázka různé životnosti čerpadel… případně složitosti oprav?
Moderní tepelná čerpadla jsou kompatibilní. Technik v případě poruchy nahradí nefunkční součást a čerpadlo funguje dál.

Je třeba nějakého ovládání a jak je složité?
Existuje mechanické ovládání. Stačí jenom nastavit požadovanou teplotu – to je vše. Přístroj je vybaven displayem a používá angličtinu, ale právě u přístrojů dodávaných firmou Kostečka Group s r. o. lze nastavit i češtinu.
Tepelné čerpadlo vzduch/voda (Foto Kostečka Group spol. s r.o.)
Tepelné čerpadlo vzduch/voda (Foto Kostečka Group spol. s r.o.)

Jaký musíme mít topný systém? Existují nějaká omezení?
Nejlepším topným systémem pro provoz tepelného čerpadla je podlahové vytápění; tepelné spády kolem 55 - 60°C.

Najdeme na trhu ještě zastaralejší typy - např. s freonem? Jsou nynější média ekologická?
Všechna zařízení na aktuálním trhu splňují evropské požadavky a příslušné ekologické normy. Navíc mají pěkný design.

Za jak dlouho můžeme očekávat návratnost naší investic?
To záleží na konkrétní situaci: takže pokud jsme např. topili přímotopy, pak ušetřené částky se šplhají vysoko už po prvním roku používání čerpadla. Obecně lze říci, že návratnost investice se odvíjí od individuálního projektu.

K nejžhavějším tématům patří dotace? Kolik můžeme získat a poradí mi s vyplňováním žádosti firma?
Výhodu, kterou získá každý majitel tepelného čerpadla, tvoří nízký tarif od elektrárny po 22 hodin denně. O ostatní výhody a dotace můžete požádat a naše firma CB - Montplast ráda pomůže s vyplňováním žádostí o dotace. Nemůžeme ale zaručit úspěšné vyřízení. To jistě ovlivňuje stádium roku – jestli ještě je z čeho rozdávat. Každopádně dotaci můžete získat až 50 000 Kč.
Tepelné čerpadlo vzduch/voda (Foto Kostečka Group spol. s r.o.)
Tepelné čerpadlo vzduch/voda (Foto Kostečka Group spol. s r.o.)