I když tradicí jsou 4 svíčky, někdy se přidává i pátá, který vzplane na Štědrý den (Ilustrační foto: Jiří Březina/DALL-E) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Adventní věnce jsou nezpochybnitelným symbolem předvánočního období. Prohlédněte si nápady, jak si vytvořit vlastní vánoční věnec, ať už tradiční nebo netradiční, a připomeňte si jejich význam a symboliku.

Historie a symbolika vánočních věnců

Adventní věnec má své kořeny v Německu 19. století. Jde o symbol snadno čitelný, pomáhá nám s odpočítáváním času do Vánoc pomocí svíček. Každá svíčka se zapálí na jednu z adventních nedělí, můžeme si tak zkrátit postupné přiblížení k Vánocům. Každou neděli se přidá další svíčka, ta poslední vzplane na poslední neděli před Slavností Narození Páně. Pro zajímavost: Princip odpočítávání času pomocí svíček se také vztahuje k židovské tradici zapalování osmi svící o svátku Chanuka.

Naprosto klasický a krásný adventní věnec z přírodních materiálů (Foto: Shutterstock)
Naprosto klasický a krásný adventní věnec z přírodních materiálů (Foto: Shutterstock)

Adventní věnec, nebo jen svícen?

Kromě klasického kruhového věnce existují i adventní svícny, kde svíčky jsou poskládané v řadě nebo položené na talíři či prostě uložené do svícnu. To umožňuje vytvoření věnce i v menších prostorách nebo při omezeném rozpočtu nebo čase pro přípravu. 

Čtyři svíčky jako čtyři neděle. Někdy se přidává ještě pátá svíce, která se zapaluje až na Štědrý den.Kruhový tvar věnce ale k Vánocům patří a má také hlubokou symboliku, která se nevztahuje jen na vánoční věnce

Věnec, to je symbolický kruh, neustálý koloběh ročních období. Rok se právě o Vánocích uzavírá, starý rok se loučí a nový už je za dveřmi. Období kolem zimního slunovratu je prastarou oslavou života, obnovením řádu a nadějí na nový začátek. Křesťanská symbolika a příběh narození Ježíše dodávají tajemným svátkům další, lidskou vrstvu plnou pokory a radosti. 

Tradiční fialová barva (Foto: Shutterstock)
Tradiční fialová barva (Foto: Shutterstock)
 Tradiční barvy svíček (Foto: Shutterstock)
Tradiční barvy svíček (Foto: Shutterstock)

Víte, že svíčky adventního věnce mají svá jména a barvy?

Tradičně se používají fialové nebo červené svíčky. Časté je uspořádání tří fialových a jedné růžové svíčky, kde každá má svůj význam a dokonce určené doporučené čtení z Bible:

  1. adventní neděle, fialová svíčka „Naděje“, nazývaná také jako „svíce proroků“ v památce na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista
  2. adventní neděle, fialová svíčka „Mír“ nebo také „betlémská“ připomínající jesličky
  3. adventní neděle, růžová svíčka „Přátelství, vzájemnost“ nebo „pastýřská“, symbolizuje radost z blížícího se konce postního období a také z nadcházejícího narození Krista
  4. adventní neděle, fialová svíčka „Láska“ nebo „andělská

Materiál a tvary pro tvorbu adventních věnců

Adventní věnce můžete vyrobit z různých materiálů, jako je mech, skleněné a drátěné ozdoby, nebo dokonce z polínek a klacků. A co třeba perníkový věnec? Vaší fantazii se meze nekladou a není výjimkou potkat elektronický, plastový nebo dokonce odpadkový věnec. Nebojte se experimentovat, užijte si proces tvorby stejně jako samotný výsledek. Vždyť jde především o to, užít si Vánoce.

Adventní věnec z elektroodpadu (Foto: Shutterstock)
Adventní věnec z elektroodpadu (Foto: Shutterstock)
Voňavý adventní věnec pro milovníky kávy (Foto: Shutterstock)
Voňavý adventní věnec pro milovníky kávy (Foto: Shutterstock)