Repelent ve spreji (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Skoro nedílná součást prázdninové výbavy a osobní parfém, kterým se řada lidí voní po celé léto. Není repelent jako repelent. Ten pravý - z definice zákona - musí obsahovat účinnou biocidní látku, jejíž účinek je testován a oficiálně uznán. Alternativní přípravky, které si třeba doma můžete vyrobit, tak ve skutečnosti repelenty nejsou. Za repelent se nedá považovat ani jiný přípravek, který ony biocidní látky neobsahuje. Je to šálení zákazníka.

Nápad zapojit chemii do boji proti hmyzu je s námi poměrně dlouho. Průkopníky v tomhle bádání byla poněkud nepřekvapivě americká armáda, která řešila přežití svých neadaptovaných vojáků v tropických končinách Asie. Po 10 let bádali vojenští výzkumníci nad přípravky, které nechávaly na živu méně hmyz než postříkané vojáky. Když se „objev“ repelentních přípravků dostal do civilní sféry, šlo to už lépe.

Repelenty si netřeba idealizovat. Jsou toxické, jedovaté. Není s nimi legrace. A přesně takhle to má být. Pokud si je nanesete do otevřené rány, nastříkáte do oka nebo pusy, je to problém. Užívat je pořád, za každou cenu, vytrvale a všude – znamená dopracovat se ke zdravotním potížím. Máte je aplikovat jen k cestě do džungle, na jedno odpoledne výletu. Na dva měsíce prázdnin v kuse.

O míře těch potíží - ale také o jejich efektivitě – rozhoduje jejich koncentrace. Repelent ve 100 % koncentraci, například DEET (diethyltoluamid), funguje s maximální účinností až 12 hodin. Stříknout si něco takového do oka z vás udělá Žižku. Proto je většina komerčně dostupných repelentů prodávána v nižší koncentraci (okolo 30 % pro dospělé, 10 % pro děti). Chrání 6-3 hodiny.

Domácí přípravky (Zdroj: Shutterstock)
Domácí přípravky (Zdroj: Shutterstock)

Méně znamená více

Z toho plyne, že repelent, který je citlivější a šetrnější k životnímu prostředí, je třeba aplikovat častěji. Takže ho spotřebujete dřív, což vlastně šetrnější a citlivější úplně není. Hodí se na to myslet i tam, kde chcete ochranu před klíšťaty – po X hodinách je třeba nanést postřik znovu, aby neviditelná bariéra fungovala dál.

Nestříkat úplně malé děti, rozhodně ne miminka na jejich citlivou kůži. Když už tak vnější povlak kočárku. Nestříkat při svačině, když se okolo jí. U větších dětí spíš nastříkat sprej do dlaně a rozetřít. Nestříkat blízko ohně. Že to jsou samozřejmé věci? Počkejte si na konec prázdnin, možná to uvidíte jinak.

Co dřív - krém na opalování nebo repelent? Samozřejmě, že nejdřív opalovák, a dopřát mu čas, aby se vsákl. V opačném pořadí to funguje hůře, nebo vůbec. Opalovací krémy a repelenty mají jedno společné: pokud jsou prošlé, nefungují. Zkontrolujte proto raději před začátkem sezóny data spotřeby.

Princip účinku repelentů se pojí s tím – chvíle napětí - že hmyzu (a dalším živočichům) smrdí. Původně se spekulovalo nad tím, že by repelenty mohly dokázat člověka pro savý a bodavý hmyz „zneviditelnit“, ale tak to zatím nefunguje. I když se nad tím usilovně bádá. Pokud vám někdo chce takový zneviditelňující repelent prodat, neříká vám – možná ne schválně - pravdu.

Aplikace repelentu (Zdroj: Shutterstock)
Aplikace repelentu (Zdroj: Shutterstock)

Aby repelent správně fungoval

K tomu, abyste repelentem správně „smrděli“, je třeba dodržet několik zásad. Je třeba nanášet jej na povrch, svrchní vrstvu šatstva. Když si ho nastříkáte pod oblečení, fungovat to nebude. A dlouho to nebude fungovat, ani když si jej nastříkáte na holé ruce/nohy a zapotíte se. Pot jej odplaví.

Správná aplikace by měla zahrnovat rovnoměrný postřik sprejem ze vzdálenosti 10-20 centimetrů. Na citlivých místech raději rozetřít ručně. Velký pozor na oči/ústa/nos/sliznice – úplně se jim vyhněte. Myslete na to, kde bude repelent zapotřebí nejvíce – při jízdě na kole jste „sbalení“ jinak, než při cestě trávou. Tam je třeba neopomenout pořádně nastříkat obuv a nohy, kvůli klíšťatům.

Můžete mít na repelent alergickou reakci? Můžete. Cokoliv od vyrážky až po svědivý otok. Jestli alergičtí na postřik jste, byste měli zjistit před tím, než se jím nastříkáte úplně celí. Takže začněte „testem“, stejně jako byste zkoušeli voňavku v obchodě. Když to bude v pořádku na zápěstí, bude to v pořádku všude.

Repelenty na bázi DEET jsou pěkní prevíti. Fungují totiž i jako rozpouštědla. Takže se může stát, že si s těmi koncentrovanějšími můžete poškodit umělá/elastická vlákna sportovního oblečení, poleptat pravou nebo syntetickou kůži, odbarvit tričko. Hodí se to otestovat dřív, než to nastříkáte všude.

Repelenty mohou mít různé účinné látky. Kromě DEET například icaridin, permethrin, picaridin. Mají své klady a zápory. Icaridin není nic moc proti komárům, ale je skvělý na klíšťata. Permethrin funguje proti všemu, ale „až moc“ dobře. Berte je jako užitečné pomocníky, ale nespoléhejte na ně pořád. V zájmu vlastním i přírody kolem vás.

Aplikace repelentu (Zdroj: Shutterstock)
Aplikace repelentu (Zdroj: Shutterstock)