Tradiční plné cihly a cihelné obklady (pásky) jsou nadále velmi žádané (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 17 fotek

Cihlářská produkce je jednou z nejstarších profesí, která kdysi začínala ruční výrobou z obyčejné pálené hlíny. A cihlářské výrobky jsou dodnes tradičním stavebním materiálem určeným pro pozemní stavby. Tradice, estetika a kvalita, ovšem i produkty větších formátů s kvalitnější povrchovou úpravou a důraz na pestrost a komplexnost sortimentu, to je současná stavební keramika (cihlářské výrobky). Mezi stavební keramikou však najdeme i speciální produkty neobvyklých vlastností. Například keramické stropy vyráběné na míru podle projektové dokumentace. Představme si, co vše cihlářská výroba zahrnuje a jaké výrobky nabízí.

Suroviny tvárlivé a netvárlivé

Keramické suroviny rozlišujeme tvárlivénetvárlivé. Ty tvárlivé vytvoří po smíchání s vodou těsto schopné tvarování, které se poté zpevní sušením a výpalem. Vesměs jde o jílovité materiály. Netvárlivé suroviny upravují směsi při vytváření (tvarování), sušení a pálení. Současně ovlivňují strukturu vypáleného střepu a jde o přírodní nebo průmyslové odpady. Netvárlivými surovinami jsou podle své funkce ostřiva (ovlivňují tvárlivost těsta a jeho chování během sušení a pálení, čili smrštění, teplotu slinutí a deformace), lehčiva (snižují objemovou hmotnost vypáleného střepu, po vyhoření vytvoří ve střepu póry) a taviva (přispívají ke snadnějšímu zhutnění střepu a ke snížení teploty výpalu - živec, trachyt a různá skla).

Cihlářský výroba (Zdroj: Shutterstock)
Cihlářský výroba (Zdroj: Shutterstock)

Vepřovice se pouze sušily

Technologie cihlářské výroby spočívá ve zpracování a formování výlisků z plastického těsta, jejich vysušení a následného vypálení. Dříve se cihly vyráběly ručně z obyčejné hlíny, která se navlhčila, prohnětla a plnila do dřevěných forem (kadlubů). Na slunci se pak výrobky nechaly vysušit, ale již se nevypalovaly. Předci říkali těmto cihlám “vepřovice“. Běžně se do nich přidávala například i sláma.

Vepřovice se pouze sušily (Zdroj: Shutterstock)
Vepřovice se pouze sušily (Zdroj: Shutterstock)

Současná technologie cihlářské výroby

Těžba jílovitých surovin důležitých pro cihlářskou výrobu se dodnes provádí převážně povrchově a vždy v blízkosti cihelny. Nejčastěji se používají korečková rypadla, která při těžbě pracují do hloubky. Natěžená hlína je haldována, načež se nechává v takzvaných odležárnách odležet. Před vytvářením cihel se hlína zpracovává v kolovém mlýně a dokonalé promísení je dokončeno ve válcovém mlýně. Řádně promísená hlína se pak lisuje ve šnekovém lisu, který končí formou (takzvaným ústím). Forma dodává cihlám tvar, načež se ocelovou strunou jednotlivé cihly oddělují. Cihly se automaticky nakládají na kovové rámy a pomocí etážových vozíků jsou dopravovány do komorových nebo tunelových sušáren, kde se z cihel vysušuje přebytečná voda pomocí horkého vzduchu (odpadního tepla z pecí). Vysušené cihly se následně vypalují v tunelových pecích (vytápění zemním plynem, případně elektřinou). Teplota vypalování se pohybuje v rozmezí 900 až 1000 °C.

Vyrobené tvarovky (Zdroj: Shutterstock)
Vyrobené tvarovky (Zdroj: Shutterstock)

Druhy cihlářských výrobků

Cihlářské výrobky se vyrábějí v mnoha typech, lišících se tvarem a rozměry. Rozlišujeme výrobky pro svislé konstrukce, vodorovné konstrukce, pálenou střešní krytinu, cihelné dlaždice a obkládačky, pálené prvky pro speciální účely, antuku (výhradně se vyrábí drcením starých keramických střešních tašek) a keramické prefabrikace.

Cihlářské výrobky pro svislé zdění

Výrobci zdících prvků vyrábějí širokou škálu výrobků od klasické cihly po nejnovější tvarovky s výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. Zdící materiály rozlišujeme tradiční (především cihly) a inovované. Plné cihly se vyrábějí ve velkém nebo v malém formátu a jsou stále používaným klasickým stavebním materiálem, ze kterého se tvoří tradiční cihelné vazby. Většinou se používají pro nosné zdivo o tloušťce 450 mm a 300 mm. Ovšem tepelně izolační vlastnosti plných cihel neodpovídají současným požadavkům na nosné obvodové zdivo. Stále se však plné cihly používají při zdění režného neomítaného zdiva (cihly s pevnostní značkou P 25 odolné proti mrazu). Dále rozlišujeme podélně děrované příčkovky, které jsou většinou dvou, tří a nebo čtyřděrové. Používají se výhradně pro nenosné výplňové zdivo a na příčky, dosahují malé pevnosti v tlaku.

Klasické plné cihly (Zdroj: Shutterstock)
Klasické plné cihly (Zdroj: Shutterstock)

Inovované keramické tvarovky byly vyvinuty především pro zvýšené nároky na tepelně technické vlastnosti stavebních konstrukcí. Vyrábějí se ve větších formátech, čímž šetří množství zdících prvků. Nosné zdivo může mít navíc menší tloušťku a mezi zdícími prvky jsou menší spáry a spár je méně. Zdění je proto ekonomičtější a rychlejší. Ty nejmodernější tvarovky jsou navíc ve svých dutinách izolovány izolačními materiály. Navíc jsou inovované keramické tvarovky standardně vyráběny pro zdění na pero a drážku, kdy se nemaltuje styčná spára (tvarovky do sebe zapadají a tvoří pevný celek). Nejnovějšími výrobky jsou takzvané broušené cihelné bloky, u kterých se nepoužívá klasická malty, ale tenkovrstvé maltové směsi, případně PUR pěny. Tyto materiály se nanášejí speciálním nářadím pouze na ložnou spáru, čímž jsou minimalizovány tepelné ztráty a vznik tepelných mostů. Každý výrobce přitom dodává kompletní program výrobků pro zhotovení hrubé stavby, hovoříme o takzvaných zdících systémech.

Keramické tvarovky zděné na stavební lepidlo (Zdroj: Shutterstock)
Keramické tvarovky zděné na stavební lepidlo (Zdroj: Shutterstock)

Cihlářské výrobky pro vodorovné konstrukce

Především jde o montované keramické stropy, které se ukládají mezi stropní nosníky. Součástí těchto výrobních programů jsou také věncovky. Montované stropy se skládají na stavbě a zalévají se betonem, čímž vznikne celistvá stropní konstrukce. Většinou se montují ručně, čili bez použití jeřábu. Staršími výrobky jsou takzvané desky HURDIS s rovnými a nebo šikmými čely. Nejčastěji jsou kladeny na spodní přírubu ocelových I nosníků do malty a nebo pomocí speciální keramické patky, která se uloží na spodní přírubu ocelového I nosníku. V případě šikmých čel lze též použít předpínané železobetonové nosníky HATTRICK.

Montovaný keramický strop (Zdroj: Shutterstock)
Montovaný keramický strop (Zdroj: Shutterstock)

Konstrukce stropních keramických panelů je obdobná jako konstrukce montovaných keramických stropů, liší se ale druhem použitých tvarovek a tím, že panely jsou vyráběny v továrnách a na stavbu jsou dovezeny jako hotový výrobek. Keramické tvarovky jsou vyskládány do formy, vloží se výztuž a celá forma se zalije betonem (ne vždy je to však nutné). Vytvoří se tak železobetonový panel s keramickým jádrem. Strop z keramických stropních panelů je nezbytné montovat pomocí jeřábu. Ztužující pozední věnec se provádí v úrovni každého stropu pro zvýšení tuhosti ve vodorovném směru, zachycení tahových sil ve svislých konstrukcích a rovnoměrné roznesení tíhy stropních nosníků.

Montáž keramických stropních panelů CZ-JW (Zdroj: CZP STROPY)
Montáž keramických stropních panelů CZ-JW (Zdroj: CZP STROPY)

Program výrobků vodorovných konstrukcí pak doplňují cihelné překlady. Používají se nad všechny stavební otvory (okna, dveře, vrata, průchody).

Keramické překlady (Zdroj: Shutterstock)
Keramické překlady (Zdroj: Shutterstock)

Keramické stropní panely CZ-JW

Stropní panely CZ-JW od firmy CZP stropy se hodí pro výstavbu jakéhokoli typu budov včetně potřeby překlenout značná rozpětí, zaklopit velmi členité prostory a nebo vytvořit konzole atypických tvarů. Hlavními přednostmi stropních panelů CZ-JW jsou vynikající vzduchová a kročejová neprůzvučnost a také pozitivní vliv na klima v budově, kde jsou instalovány. Vhodné jsou navíc i pro alergiky a astmatiky. Můžeme jimi překlenout rozpětí až 8 metrů (při výšce panelu 240 mm) a jejich únosnost je standardně navržena na minimálně dvojnásobek normových hodnot (od 3,00 do 10,00 kN/m2).

Keramické stropní panely CZ-JW (Zdroj: CZP STROPY)
Keramické stropní panely CZ-JW (Zdroj: CZP STROPY)

Keramické stropní panely CZ-JW jsou vždy navrhované na míru podle konkrétní projektové dokumentace, proto je každý dodávaný panel originálem. Přesná individuální výroba navíc umožňuje zastropení členitých prostor s minimalizováním dobetonávky. Snadno lze vytvářet také komínové výměny a jakékoli jiné větší otvory (třeba kvůli schodišti, výtahu a nebo galerii). Čelo panelu je možné podle projektové dokumentace upravit na jakýkoli úhel nebo půlkruh. Panely se při montáži již nemusí nijak upravovat a díky tomu, že nesesychají, nedochází v nich k žádným prasklinám. Moderní přístup k výrobě navíc umožňuje rychlou montáž na stavbě, která nezatěžuje prostorově staveniště a urychluje celý proces výstavby. Panely jsou okamžitě únosné, což umožňuje bezprostředně provádět navazující stavební práce a zkracuje dobu výstavby budov.

Montáž keramických stropních panelů CZ-JW (Zdroj: CZP STROPY)
Montáž keramických stropních panelů CZ-JW (Zdroj: CZP STROPY)

Keramické stropní panely CZ-JW jsou vyráběné z klasické přírodní cihlářské suroviny s dobrými zvukově izolačními a tepelně akumulačními vlastnostmi. Tyto stropní panely jsou samonosné a již pouhým uložením mají 75% udávané tabulkové nosnosti. Výška stropu 190 mm je použita do rozpětí cca 6 m, dále pak výška panelu 240 mm až do světlého rozpětí 8 m (maximální celková délka panelu je 8,1 m). Do délky 7 m se panely standardně nepodpírají a jsou v momentě uložení ihned pochozí. Panely se přitom nepřebetonovávají, po položení se rovnou pokračuje v další výstavbě. Standardní šířka panelu je 1 m, dále pak po 250 mm (tj. 750, 1250, 1500, …). Délka panelu je vždy přesně na míru dle projektové dokumentace.

Keramické stropní panely CZ-JW s prostupy (Zdroj: CZP STROPY)
Keramické stropní panely CZ-JW s prostupy (Zdroj: CZP STROPY)

Z čela panelů vytažená nosná konstrukční výztuž slouží k propojení s věncovou výztuží. Položení stropních dílců vyžaduje minimální zatížení staveniště a při ukládání panelu přímo z dopravního prostředku nejsou třeba žádné skladovací prostory.

Běžná je také výroba atypických panelů – otvory na komín či instalační šachty, zešikmená čela panelů, vynesení bodového či liniového zatížení (bodové sloupky krovu, liniové odskočené nosné stěny), vykonzolované panely (balkony).

Keramické stropní panely CZ-JW - pohled zdola (Zdroj: CZP STROPY)
Keramické stropní panely CZ-JW - pohled zdola (Zdroj: CZP STROPY)

Keramická střešní krytina

Vyrábí se různé druhy keramické střešní krytiny. Tašky tažené bobrovky, tašky ražené prejzové, tašky tažené drážkové, tašky ražené drážkové a hřebenáče hladké a drážkové. Keramická střešní krytina tvoří střešní plášť pro střechy se sklonem standardně nad 35° a pro nadmořskou výšku staveb do 400 metrů nad mořem. Taženou tašku bobrovku s hladkou nebo rýhovanou lícní plochou pak lze použít při provedení dvojité korunové krytiny nebo šupinové krytiny až do výšky 600 m n. m. Na spodní straně bobrovek je nos pro zavěšení na latě. Bobrovky lze použít od sklonu 35°. Tažené drážkové tašky se vyrábí v několika variantách a pokrývají se jimi střechy od sklonu 40°. Prejzovou krytinou jsou většinou kryty historické budovy se sklony střešních ploch od 45° a do 400 m n. m. Tato krytina se skládá z háků (korýtek) a prejzů (kůrek). Hřebenáče slouží ke krytí hřebenů a nároží střech. Hladké hřebenáče kryjí střechy z běžných tašek, drážkové hřebenáče se používají u střech z drážkových ražených tašek. Pro prejzové krytiny se používají speciální hřebenáče.

Bobrovky na velké ploše střechy (Zdroj: Shutterstock)
Bobrovky na velké ploše střechy (Zdroj: Shutterstock)
Pálené střešní tašky (Zdroj: Shutterstock)
Pálené střešní tašky (Zdroj: Shutterstock)

Ostatní druhy cihlářských výrobků

Do této široké skupiny výrobků patří cihelné tažené obkladové pásky, obklady vnitřního i vnějšího zdiva, drenážní trubky (trativodky) průřezu kruhového nebo hranatého ve tvaru osmiúhelníku nebo šestiúhelníku, stájové dlaždice (pro lícové vrstvy keramických podlahových panelů do stájí, chlévů a pro dlážděné plochy zhotovené klasickým způsobem i kladením do cementové malty), kanalizační cihly a klíny, keramické plotovky (tvarovky určené k vytváření keramických ozdobných plotů), speciální komínové tvarovky a nakonec také antuka.

Keramické roury (Zdroj: Shutterstock)
Keramické roury (Zdroj: Shutterstock)

Antuka se vyrábí z keramického odpadu

Antuka je cihlářská drť vyrobená rozemletím cihlářského odpadu, nejčastěji starých keramických střešních tašek. Jednotlivé frakce se smísí v takovém poměru, aby vytvořily pevnou, hladkou a bezprašnou plochu atletických drah, hřišť (například tenisových) a cest. Konečná barva povrchu je cihlově červená. Pokud splňují vaše staré keramické střešní tašky (např. bobrovky) požadovaná kritéria, můžete je dokonce výrobci antuky prodat a nemusíte platit za jejich uložení na skládce.

Antukové tenisové hřiště (Zdroj: Shutterstock)
Antukové tenisové hřiště (Zdroj: Shutterstock)
CZP STROPY, s.r.o. Poslat poptávku