Vyznáte se v barvách vánočních ozdob? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Opravdu tradičními barvami vánočních ozdob jsou červená, zelená, zlatá, ale i bílá, modrá, fialová a růžová. A tradice vědomého užívání některých barev je více jak tisíciletá. Například zlatá barva symbolizuje nejvyšší hodnoty již od dob starého Egypta (a zřejmě i z dob dřívějších). Nakonec – zlato je zlato. Ovšem všímejme si v souvislosti s Vánoci spíše symboliky křesťanské – červená = krev Ježíšova, zelená = symbol života, bílá = symbol nevinnosti Panny Marie a právě ta zlatá je vnímána jako symbol daru Ježíškovi jedním ze tří králů. A ještě jedna zajímavost – černá barva se jako symbolika nepoužívá od liturgické reformy provedené z rozhodnutí Vatikánského koncilu v roce 1965.

V každém případě je ale třeba vědět, že symbolika barev se mění s módou a co se týká církevních svátků, je „církevně dána,“ nakonec i tu módu někdo každoročně diktuje. Na vrcholu pyramidy sedí Evropská asociace floristů a výrobců dekorací (EFSA – European Floral and Lifestyle Product Suppliers Association), ovšem její pokyny nejsou přijímány bezvýhradně. Nakonec je nejlepší pro každého z nás držet se svých oblíbených, sobě příjemných barev, přičemž většina rodin každý rok vánoční ozdoby a jiné zakoupené dekorace neobnovuje s výjimkou dekorací z přírodnin, které již z principu nemohou do příštích Vánoc vydržet. Přesto si ale připomeňme barvy důležité z církevního hlediska a zmiňme módní trendy pro tento rok.

Červená symbolizuje například lásku, krev a oheň. A právě o Vánocích je symbolem prolité krve Ježíše, když vykoupil křesťany svým ukřižováním.

Zelená symbolizuje věčný život, ovšem již z dob předkřesťanských, křesťané tuto symboliku pouze převzali (nakonec – červená je barvou krve také odjakživa a modrá krev je pouze abstrakcí). Obzvláště větve stálezelených listnáčů a jehličnanů jsou považovány za stálé – věčně živé.
Tradiční červená
Tradiční červená
Zelená barva vypadá dobře i v kombinaci s modrou a zlatou
Zelená barva vypadá dobře i v kombinaci s modrou a zlatou
Zlatá je již od dob starověkého Egypta symbolem slunce a nejvyšších hodnot - ušlechtilosti, velkorysosti, idealismu, vznešenosti, moudrosti, ale na druhou stranu i bohatství a hojnosti. Ve spojitosti s Vánocemi je však zlatá barva symbolem jednoho ze tří darů Tří králů a zároveň královského původu Ježíše z rodu Davidova, či potvrzením, že Ježíš byl uznán Božím králem.

Bílá barva symbolizuje nevinnost Panny Marie, čistotu, něhu. Pokud použijeme v adventním věnci bílé svíčky, prostě symbolizují Pannu Marii i Ježíše Krista. Ovšem hlavní symbolikou je panenská nevinnost neposkvrněného početí vnímaného jako jeden z křesťanských zázraků a pilířů katolické víry.
Zlatá se pěkně doplňuje s mnoha barvami, v tomto případě se svěží růžovou
Zlatá se pěkně doplňuje s mnoha barvami, v tomto případě se svěží růžovou
Bílá a zelená
Bílá a zelená
Máte malé děti? Pestré barvy jim udělají radost
Máte malé děti? Pestré barvy jim udělají radost
Vrátila se i doba retro ozdob
Vrátila se i doba retro ozdob
Modrá barva je o Vánocích typická pro protestanty a nejen o Vánocích. Ovšem na druhou stranu je vnímána i jako symbol „Panny Marie, Matky Boží, která nosila ve svém lůně Ježíše a porodila ho právě o Vánocích“. Vůbec přitom není zřejmé, zda tuto symboliku používali nejprve katolíci a nebo protestanti. Navíc je modrá barva též symbolem všeho nebeského, nadpozemského, ale i víry, klidu, ztišení.

S modrou barvou „sousedí“ ve spektru fialová, která je barvou katolické církve od Adventu až po Vánoce a symbolizuje půst a pokání za hříchy. Všimněte si, že v katolických kostelích bývají adventní věnce nezdobené a zdobena jsou v tuto dobu pouze kněžská roucha a to právě fialově.

Růžová barva symbolizuje radost a je vyloženě barvou určenou pro svíce rozžíhané o třetí adventní neděli (Gaudete).
Fialová barva vypadá nádherně
Fialová barva vypadá nádherně

Barevné trendy pro Vánoce 2015

Pro letošní Vánoce se můžete inspirovat trendem barvy fialové, vínové a červeno-zelené kombinace, ovšem nic nepokazíte ani každoročně tradiční červenozlatou a modrostříbrnou. Navíc právě modrostříbrná, fialová, ale i růžová, jsou pro Vánoce 2015 navrženy organizací EFSA.

Obzvláště adventnímu věnci bude slušet barva fialová, stejně jako prostřené vánoční tabuli a to v kombinaci s bílou a samozřejmě i zelenou barvou chvojí, jmelí a jiných přírodnin. Luxusní vínová barva je pro změnu velmi pěkná v kombinaci se zlatou a stříbrnou. A červenozelená kombinace barev tvoří spolu s barvou bílou zcela tradiční vánoční trend. Ovšem nepřehánějme to až do Santa Klausovského kýčovitého stylu, který navíc nemá s tradičními Vánoci nic společného – vznikl jakožto reklama na Coca Colu. Naopak je vhodné zeslabit tradiční tmavě zelený odstín například na limetkový, čímž dosáhneme velmi svěžího vzhledu vánoční dekorace. 
Bílá a stříbrná - z okna je nádherně vidět, jak skvěle se doplňují s modrou
Bílá a stříbrná - z okna je nádherně vidět, jak skvěle se doplňují s modrou
Zdroj: www.wikipedia.org, www.efsa.europa.eu, www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com