V zahradě se z dětí snadno stanou Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Spousta lidí by na své zahradě uvítala trvale raději rotu plzáků španělských, než děti hrající si tu jedno odpoledne. Je totiž poznanou pravdou, že rozdováděné děti umí někdy nadělat škody jako "deset ran egyptských s dvojitou porcí kobylek navrch". Jak ale děti zabavit příhodně a nedestruktivně? Záleží na tom, jak moc je vaše zahrada obdělávaná a prosycená záhonky, jak pečlivě je udržována v okrasném režimu a do jak velké míry má parametry výběhu vhodného pro dětské hry.

Ne všude je třeba vytvářet jemný sestříhaný trávníček pro pétanque nebo boccia, ale našla by se tu aspoň minimální plocha s rovinkou pro hraní kuliček? Ano, je při tom trochu méně Pokémonů a Minecraftu, ale zábava je to pořád. Že už si vlastně nejste jisti pravidly hry? Podívejte se na stránky Českého kuličkového svazu. Třeba vám doma roste šampion. Co třeba házet kroužky či obruče, nebo si dopřát partii kroketu? Je libo partii kuželek? Na chodníčku můžete vyzkoušet ty klasické, na plácku pod větví zase ty ruské. Vysoustružené kuželky můžete nahradit třeba PET láhvemi. Což takhle střelba z luku nebo praku?

Na zahradě si lze hrát s lecčím (Foto: Shutterstock)
Na zahradě si lze hrát s lecčím (Foto: Shutterstock)

Připomeňte staré, vyzkoušejte nové

Oživit můžete i tradici skákání přes gumu. Důležitý je přeci pohyb, ne? Přijde vám to poněkud archaické? Postřeh a zručnost procvičíte při švédském kubbu, korejském tuho a „být in“ můžete, když vytáhnete crossboule. S těmi to jde i na nerovném a nezpevněném povrchu. Radši něco pro odrostlejší? Vyzkoušejte footbag (česky se ujalo pojmenování hakisák), nebo si můžete jen tak elegantně přehazovat frisbee. S tím vám pomůže i váš pes. Zahrát si můžete třeba špačky, vyzkoušet můžete i čáru. Tu dnes už taky umí jen málokdo. Skákat panáka? Dobře, jen jsme to zkoušeli. Ale ta hra je „populární“ už 2000 let, takže na ní asi něco bude.

Skákat se dá i jinak, nejen přes gumu (Foto: Shutterstock)
Skákat se dá i jinak, nejen přes gumu (Foto: Shutterstock)

Pohyb je radost

Nevadí, že nemáte kurt. Vystačit si můžete i s badmintonem na trávníku. Jen to lovení míčku z okapu, nebo zpoza sousedova plotu… A míčové hry? Dobře házet se dá i s tenisákem. Že nemáte žádné sofistikované sportovní vybavení? Vystačit se dá i s málem. Úspěch můžete zaznamenat s turnajem v házením kamínků. Pokud možno mimo okenní výplně a skleníky. Nejvýš, nejdál? Kumšt se ale projeví a pocvičí až s trénováním přesnosti. Trefit se z pěti kroků do kelímku už tak snadné není.

A co teprve do zavěšeného květináče, nebo „koše“ upevněného na kmeni stromu. Což takhle střelba na cíl? Nepotřebujete vzduchovku, abyste mohli cílit na klacíky. Nebo plechovky? Nakonec, pokud na to máte nervy, můžete vyzkoušet i šiškovou bitvu. Jen pozor na ty tuhé, zelené. Ty jsou protitankové, s těmi to bolí nejvíc. Použité šišky pak můžete zařadit k mulči na záhoncích.

Nekonečné variace her míčových (Foto: Shutterstock)
Nekonečné variace her míčových (Foto: Shutterstock)

Pro medvědy i provazochodce

Největším kouzlem dětských her není dokonalé vybavení, ale čas, který s vámi děti mohou strávit. Rozumíme, že někdy se je vyplatí u nějaké hry odložit, a věnovat se vlastní zahradnické práci, a jejich hru jen z bezpečné vzdálenosti dozorovat. Třeba s lékárničkou v ruce. Poměrně dlouho děti (ale i dospělí, zkuste a uvidíte) vydrží u slackline. Berte to jako průpravu na provazochodectví. Špagát natažený lehce nad zemí mezi dva stromy umožní cvičit balanc. Ze začátku je to spíš rozpačité, ale zhruba od prvního úspěšného přechodu mu dokonale propadnete. A co třeba šplhací lano?

Když nemáte špagát, zkuste třeba bublifuk (Foto: Shutterstock)
Když nemáte špagát, zkuste třeba bublifuk (Foto: Shutterstock)

Dobrodružné i užitečné

Něco užitečnějšího? Nechte děti vyrobit pítka pro ptáčky a hmyz (tím se dá slušně zabavit i doma), vyrábět krmítka a nejrůznější pochoutkovníky. Vyrobit mohou i hmyzí hotel. Chráníte jim vlastní úrodu před škůdci, takže se to hodí. Nebo byste chtěli pozvednout botanické znalosti starších dětí? Vyzkoušet můžete třeba honbu za pokladem. Indicie k jeho naleznutí budou ve schránkách u určitých rostlin. Teď je ještě najít. Listování v atlase rostlin se tím ale může stát docela dobrodružnou zábavou.

Co třeba kreslení map a tajných plánů? Poznají všechny dřeviny, které jim rostou za domem? Vyznají se v jejich listech? A poznají třeba ptáky, kteří se sem slétají? Brouky? Ne v každém dříme malý přírodovědec, ale žížaly by se bát neměly. Něco volnějšího? Můžete třeba věnovat chvilku vytvoření „časové schránky“. Boxu, který zakopete někam pod zem (a třeba jej další prázdniny zase společně vykopete). Co do ní umístíte? To už je na vás.

Hmyzí hotel je pro děti i poučný (Foto: Shutterstock)
Hmyzí hotel je pro děti i poučný (Foto: Shutterstock)

Divočení i citlivá péče

Závody v běhu, skoku, plazení, překážková dráha, trojnohý běh ve dvojici, skákání v pytli, kotrmelcový závod, válení sudů? Nebojte se to vyzkoušet. Velmi pravděpodobně se u toho děti zašpiní, a dost možná z toho bude i nějaká odřenina. Ale to přeci vůbec nevadí, ne? A pokud je vaše zahrada spíše o záhoncích, není vůbec chyba, když jim také jeden malý zařídíte, aby se o něj mohly „starat“. Hrášek a mrkvička totiž chutnají dětem dočista jinak, když si jej vypěstovaly samy. Budujete tím u nich vztah k přírodě a práci, k poznání, že oběd neroste v supermarketu.

Zábava se zahradním kolečkem (Foto: Shutterstock)
Zábava se zahradním kolečkem (Foto: Shutterstock)

Voda nekouše. Zvlášť, když je horko!

Osvěžení v horkém létě aby pohledal. Není ale třeba napouštět gumový bazén. Stříkání a cachtání je spojeno s nejrůznějším přenášením vody v míse, na lžičce, naběračce. Co třeba soutěž dvou týmů, který rychleji naplní vodou přenášenou v dlaních svůj lavor? Ano, vítězové i poražení budou na konci dokonale mokří (a osvěžení). Pokud si dětí hraje víc, mohou vyzkoušet třeba předávání lavoru s vodou nad hlavou. A vy máte pozaléváno. Chcete ušetřit za rozprašovač? Investuje do stříkacích pistolek. Nebo nějaká další zlomyslnost? Zkoušeli jste třeba přenést vajíčko na lžičce, kterou držíte v ústech? Že už je toho divočení moc? Tak se trochu uklidníme.

Dětský domeček v zahradě (Foto: Shutterstock)
Dětský domeček v zahradě (Foto: Shutterstock)

I klidný pobyt je zábava

Zázraky se dají zažít s barevnými křídami, kterými se dá kreslit vlastně po všem. Škoda nevzniká, déšť to omyje. Malí umělci se ale vyřádí. Láká vás land-art? Do startu můžete vyzkoušet třeba barevné palety. Zvolte si jednu barvu, a zkuste na zahradě sesbírat co nejvíc jejich odstínů. Lísteček za lístečkem si tak vytvoříte překrásný barevný vějíř. Sbírání kytiček, jejich lisování, vyrábění náhrdelníků, náramků a věnečků? Nemusí to být jen z pampelišek.

Co třeba postavit domeček skřítkům ze zahrádky? Kamínky, mech a větvičky… děti se naučí pracovat s různými materiály, osahají si nejrůznější texturu. Stavění kamínků na sebe? Kdo asi dokáže vystavět tu nejvyšší věž z hladkých oblázků? Chce to trochu trpělivosti a citu. Je to nenáročné hraní pro nejmenší. Ne vždy potřebují adrenalin a moderní techniku, toho mají víc než dost. Někdy je fajn si hrát jen tak. Třeba udělat na zahradě piknik pro plyšáky.

Hrát si lze i poklidně a bez bláta (Foto: Shutterstock)
Hrát si lze i poklidně a bez bláta (Foto: Shutterstock)
Voda v zahradě je za horka vždy žádoucí (Foto: Shutterstock)
Voda v zahradě je za horka vždy žádoucí (Foto: Shutterstock)
Voda v zahradě je za horka vždy žádoucí (Foto: Shutterstock)
Voda v zahradě je za horka vždy žádoucí (Foto: Shutterstock)
Hra na piráty (Foto: Shutterstock)
Hra na piráty (Foto: Shutterstock)
Sportovní aktivity všeho druhu (Foto: Shutterstock)
Sportovní aktivity všeho druhu (Foto: Shutterstock)