Zahrada na jedničku s hvězdičkou Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Pozdní jaro a začátek léta vybízí k usilovné péči o zahrady a zeleň v nejbližším okolí. Vše kolem nás kvete, roste a hýří barvami. Květen a začátek června oprávněně bývají jedním z nejkrásnějších období na zahradě. Jak si můžeme práci na zahradě usnadnit a užívat si její krásy? Ruční nářadí známe všichni dobře. Elektřinou pohánění pomocníci však šetří náš čas i energii, tak proč je nevyužít.

Jakou práci nelze v květnu a na začátku června odkládat

Sázíme cibuloviny kvetoucí v létě (mečíky, frézie, lilie, kaly). Přeroubujeme ovocné stromy, keře kvetoucí časně zjara prořežeme, odstraníme zaschlé odkvetlé květenství a zhruba o třetinu zkrátíme výhony. Vrhneme se na přihnojení růží, ostřiháme živé ploty, péči musíme věnovat i trvalkovým záhonům. Ty zkypříme a podle potřeby odplevelujeme. Vhodná doba je na osazení truhlíků a závěsných okrasných nádob či košíků. Po posledních mrazících mulčujeme. Dáváme pozor na výskyt chorob a škůdců, zvláště slimáků. Mšice, obaleče nebo kadeřavost zahubíme vhodným postřikem k tomu určeným. V zeleninových zahradách vysazujeme předpěstovanou sadbu, např. salát, kedlubny, pór, okurky, rajčata a pod. Vhodná doba je i na výsadbu brambor a cibule sazečky.
Zelenina a bylinky na záhonu
Zelenina a bylinky na záhonu

Trávník si žádá zvláštní péči

Tráva nikdy tolik neroste jako právě v květnu a červnu. Trávník vyžaduje sečení 1 – 2x týdně, nesmí přerůst a rozhodně by neměla vykvést. Jak poznáme ideální dobu sečení? Sečeme vždy, když je tráva o třetinu delší než je její požadovaná délka. Od května do poloviny června je ideální trávník přihnojit hnojivy s vysokým obsahem dusíku. Nejvyšší čas je i na zakládání trávníků. Pravidelná závlaha je nezbytná k tomu, aby semena vzklíčila a trávník si udržel svěží zelenou barvu po celou sezónu. Pro kompletní péči o trávník – kypření, sečení trávy, stříhání okrajů, až po zavlažování, nabízí trh množství produktů a systémů, které jsou uživatelsky nenáročné a výrazně šetří čas.
Údržba trávníku - sekání trávníku zahradní benzínovou mechanizací
Údržba trávníku - sekání trávníku zahradní benzínovou mechanizací

Která sekačka na trávu je ta pravá?

Elektrické sekačky jsou vhodné pro menší travnaté plochy, výhodou je jejich nízká hmotnost, zpravidla tichý chod a minimální údržba. Za zmínku stojí i jejich ekologická čistota. Nevýhodou je však manipulace s kabelem, která nás do jisté míry omezuje. A často dojde i k havárii, způsobené neopatrností či zbrklostí, kdy kabel prostě "přesekneme."

Benzínové sekačky jsou vhodné pro větší a členité zahrady, protože jsou rozhodně výkonnější než sekačky elektrické. Zvládnou daleko vyšší a hustší porost. V běžných zahradách jsou nejčastější sekačky rotační benzínové samochodné. Žádané jsou sekačky s automatickým systémem pojezdu; ten zajišťuje rychlost sekačky, stejnou jako vaše chůze. Rozdílný je i způsob zpracování trávy. Tu lze podle užitkovosti zahrady buď sbírat do koše, mulčovat, nebo odhazovat na stranu.

Na žádné zahradě by pak neměla chybět strunová sekačka, vyrábějící se v několika třídách podle potřeby užití. Zvládne práce od dosekání špatně přístupných míst na zahradě, až po sečení staré vegetace či malých náletových stromků a křovin. Pohodlné a bezkabelové obsečení okrajů trávníků nakonec obstarají akumulátorové nůžky. S otočnou teleskopickou násadou je lze používat bez ohýbání zad a lezení po kolenou, což je velice pohodlné.
Elektrická sekačka
Elektrická sekačka
Strunová sekačka
Strunová sekačka

Správné nářadí je nutností

O volbě vhodného nářadí rozhoduje zejména charakter zahrady - zda je koncipována jako okrasná, užitková, nebo kombinovaná. Zásadní je množství a složení stromů, charakter zpevněných ploch a nutno je přihlédnout i k charakteru půdy.

Teleskopické nůžky, křovinořez, elektrická motyčka, akumulátorové nůžky či motorová kosa, to jsou pomocníci, kteří se uplatní na členitých a rozlehlých plochách. Pro méně náročné a menší zahrady se hodí spíše strunová sekačka. Ruční nůžky na údržbu trávy kolem záhonů či bazénu pohodlně nahradí rychlé vyžínače. Ve větších zahradách se zcela jistě uplatní drtiče zahradního odpadu. S jejich pomocí podstatně ubyde materiálu, který se hromadí při prostřihávání stromů a keřů - drobná drť je kompostovatelná. Štěpkovač zase naopak promění větve na materiál vhodný k mulčování.
Vybraní zahradní pomocníci
Vybraní zahradní pomocníci

Zalévání nemusí být dřina s konví

Bez dostatku vody se neobejde žádná zahrada, zavlažování je její nedílnou součástí. Můžete přitom využít konví, kropících hadic, nebo automatických zavlažovacích systémů. Rozhodnete-li se používat kropící hadici, rozhodně nepodceňujte koupi kvalitní rozstřikovací pistole. Ta vám umožní vodu dávkovat různými způsoby, od jednoho silného trysku, přes sprchu, až po příjemnou letní mlhovinu. Zalévání zjednoduší používání mobilních vozíků na hadice, které mohou být i samonavíjecí. Vyhnete se tak nepříjemnému tahání hadice, zničení trávníku a v neposlední řadě i poškození a polámání rostlin.

Zavlažovací systémy jsou mobilní nebo trvale uložené pod zemí. Finanční náročnost je závislá na dokonalosti systému. Ten dávkuje přesné množství vody a to dokonce jednotlivým řádkům záhonu. Využívá se pro zavlažování celého trávníku, terasy, skleníků a dokonce i jednotlivých květináčů. Zavlažování může být buď plně automatizované, nebo také stačí otočit kohoutkem vodovodního řadu a závlahu tak spustit podle potřeby ručně.
Podzemní zavlažovací systém s výsuvným postřikovačem
Podzemní zavlažovací systém s výsuvným postřikovačem
Povrchový, přenosný zavlažovací systém
Povrchový, přenosný zavlažovací systém
Hadice s ručním postřikovačem
Hadice s ručním postřikovačem
Kropení konví
Kropení konví

Jak udržet na zahradě vláhu

Ke snížení spotřeby závlahové vody vedou i správná rozhodnutí a organizace celé zahrady. Na sušší místa sázejte suchomilné rostliny, na vlhká místa rostliny vlhkomilné. Pracujte také s dešťovou vodou. Mulčování zamezuje nadměrnému odpařování vody, takže voda, která se vsákne déle, zůstává v půdě. Objem odpařené vody sníží také větší zastínění zahrady. Vysadíte-li na své zahradě větší množství dřevin, které zastíní povrch půdy, nebudete muset v parných dnech několikrát denně zalévat.

Technika a pokrok jsou nerozlučně spjaty a tak už i na zahradách pracují plně automatičtí pomocníci. Jedním takovým je plně automatická dobíjecí sekačka na trávu. Trávu sice seče mírně, zato často. Přístroj se pohybuje po území vymezeném smyčkou. Drát je připevněn buď skobami, nebo může být zakopán pár centimetrů pod povrch. Buďte si jisti, že zvládne i složité tvary trávníků. A co se děje s posekanou trávou? Ta se mulčuje, čímž odpadají starosti s jejím úklidem. Pravidelným sečením nedochází k přerůstání trávy a mulč není téměř viditelný. Ovládá se pomocí klávesnice a displeje. Cena se pohybuje od 30.000,- Kč do 70.000,- Kč. Na větší plochy jsou určeny sekačky výkonnější a samozřejmě i dražší. Nebraňte se pokroku!

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Plastový zásobník na dešťovou vodu
Plastový zásobník na dešťovou vodu
Keramický zásobník na dešťovou vodu
Keramický zásobník na dešťovou vodu
Stylový zásobník na deš´tovou vodu ze starého sudu, voda je dřevem i přiváděna
Stylový zásobník na deš´tovou vodu ze starého sudu, voda je dřevem i přiváděna
Plastový zásobník na dešťovou vodu
Plastový zásobník na dešťovou vodu