Už na začátku je třeba si přiznat, že boj s plevelem, který se objevuje jak v okrasné a užitkové zahradě, tak i v trávnících, je především dlouhý a nerovný, protože plevele je někdy až příliš. Vznik a tvorbu určitých druhů plevelů ovlivňuje jak podnebí, tak i kvalita půdy, která se může v různých oblastech lišit. A jak proti plevelům účinně bojovat?

Plevel nejenže nepůsobí v okrasné zahradě nijak dekorativně, ale utlačuje rostliny a zeleninu. Ochuzuje je o světlo, vláhu a živiny. Kromě toho je hostitelem chorob a škůdců, co se mohou snadno přenést na okrasné rostliny. Plevele známe jednoleté a víceleté. Mezi jednoleté patří například mléč zelinný, starček obecný, řeřišnice, kokoška pastuší tobolka. Jednoleté druhy se velice snadno množí semeny a je tedy dobré je vytrhnout dříve, než stačí vysemenit. Víceletými druhy se rozumí třeba pampeliška, kopřiva, pýr, pcháč, svlačec a jiné. Tyto plevele se šíří plošně a postupně. Boj s nimi je tedy mnohdy zdlouhavý a únavný.

Nejlevnější prostředek proti plevelům

Je nutné přiznat, že nejúčinnějším, nejekologičtějším a nejlevnějším prostředkem proti plevelům je včasné vypletí. Pro pletí platí jednoduché pravidlo, nenechat plevelu uzrát semena a nedat mu příležitost k vyklíčení. Pokud se tak přece jen stane, určitě takový plevel nedávejte do kompostu, ale spalte jej. Záhony okopáváme velkou nebo malou motyčkou, na větší plochy si můžeme zapůjčit nebo pořídit ruční plečku. Vyplatí se mít po ruce kvalitní nářadí – motyčku nebo rýček. Důležité je, aby se nářadí v tvrdé půdě neprohnulo a mělo ostrou špičku, aby bylo možné kořen či oddenek z půdy odstranit celý. Jinak nemá pletí žádný efekt.

Chemie je zabiják

Na chemii myslete až v nejnutnějším případě. Měli byste však vědět, že špatně vybrané herbicidy mohou zatěžovat životní prostředí, protože se rozkládají pomalu a mohou se dostat do povrchových vod. Takové herbicidy není možné používat v ochranném pásmu vodních zdrojů.
Penízek rolní
Penízek rolní
Trh však nabízí šetrnější přípravky, které se na povrchu půdy rozloží velmi rychle, například přípravek Roundup. Herbicidy aplikujte za bezvětrného počasí a nikdy před deštěm, který by přípravek smyl. Dejte také pozor, abyste přípravkem ošetřili pouze plevel. Neopatrným postřikem můžete poničit rostliny, které plevely nejsou. Také se vyplatí bedlivě sledovat návod.

Jak na plevel v trávníku?

Při zakládání trávníku můžete míz někdy pocit, že osetá plocha je víc zaplevelená než zatravněná. To se většinou stává v případě, když jsme spěchali s osevem a půdu jsme dostatečně nepřipravili. Než se začne se samotným osetím, měla by se plocha nejprve zbavit plevelů, třeba účinnými herbicidy (např. Roundap). Na již stávající trávník však také existují přípravky, které působí proti dvouděložnému plevelu. Tyto přípravky jsou nejúčinnější od května do června a od srpna do září. V této době jsou plevele nejslabší a chemie působí nejvíce. Přípravek je ideální aplikovat na vlhký trávník , aby se lépe uchytil na listech a stéblech plevele. Přípravek se obvykle nechává působit zhruba 1 týden. Aby nedošlo k jeho smytí, doporučuje se na ošetřený trávník nevstupovat.

Majitelé čtyřnohých miláčků nebo malých dětí, buďte opatrní! Použitý přípravek by jim mohl přivodit zdravotní problémy. Za týden od aplikace přípravku je možné trávník posekat sekačkou. Mnohdy je třeba celý proces zopakovat několikrát, abyste se plevele zbavili úplně. Plevelům v trávníku je možné předcházet pravidelnou vertikutací, která se provádí na jaře a na podzim, při ní se plevele oddělují od země. Tvorba plevele se také snižuje pravidelným sekáním travní plochy.
Kokoška pastuší tobolka
Kokoška pastuší tobolka
Účinná je prevence

Účinnou prevencí je nedopřát plevelu místo k jeho rozrůstání. Vyhněte se na záhonech zbytečným mezerám, které můžete osázet například trvalkami, letničkami nebo barevnými polštáři skalniček. Keřům a stromům opatřete jako podsadu půdopokryvné rostliny (kakost, břečťan, mařinka nebo drobné keře - například skalníky, dříšťály, plazivý brslen). Při zakládání zahrady a při výsadbě stromů, keřů a kvetoucích rostlin se vyplatí investovat do netkané mulčovací textilie nebo černé fólie, kterou umístíte na zem a do vystřihnutých otvorů vysadíte rostliny. Tuto fólii pak přikryjte vrstvou mulče. Mulčovat je pochopitelně možné i bez použití textilie. Mulč nejenže potlačuje růst plevelů, ale také udržuje vlhkost a zlepšuje půdní strukturu. Doporučuje se mulčovat v 5 cm vrstvě. Příliš mnoho mulče způsobuje hnilobu, její nedostatek zase prorůstání plevelů.

Plevel nebo bylina?

Věděli jste, že některé druhy rostlin, které se objevují v okrasných zahradách a označujeme je za plevelnatou rostlinu, jsou vlastně byliny, běžně využívané v kuchyni nebo lékařství? Poté, co ze záhonu vytrhnete třeba kopřivu, si z jejích částí (listů) můžete připravit detoxikační čaj nebo kúru pro vaše vlasy. Pampelišky (smetánky lékařské) zase mají léčivé listy i kořeny, které pomáhají především při špatné funkci ledvin, žlučníku nebo močového měchýře. Z jejich květů se vaří chutný med.

I když je boj s plevelem mnohdy zdlouhavý, správnou péčí nad ním zpravidla vždy vyhrajeme. Je však třeba vytrvat a boj nevzdávat.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pletí a postřik
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pletí a postřik
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pletí
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), pletí