Září: Okrasná zahrada Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek Okrasná zahrada má stále co nabídnout, i když počet kvetoucích trvalek a dřevin klesá. Letničky však stále ještě bohatě kvetou. Září je v okrasné zahradě především obdobím výsadby okrasných dřevin, zejména jehličnanů a stálezelených listnáčů. Na začátku podzimu je též možné založit živé ploty. Kromě okrasných dřevin je také čas výsadby některých druhů trvalek a dvouletek. Již od srpna jsme mohli začít s výsadbou cibulovin, se kterou je možné pokračovat až do října. Záleží na tom, o jaký druh cibuloviny či hlíznaté rostliny jde.

Co kvete:

Z trvalek kvete ještě z letních měsíců pupalka (Oenothera), třapatka (Rudbeckia), nejrůznější druhy rozchodníků (Sedum)zlatobýl (Solidago). Od září zdobí zahradu podzimní druhy hvězdnice (Aster), které dosahují výšky až 70 cm. Kvetou drobnými sedmikráskovitými květy v modré, bílé, fialové a růžové barvě. Kvetou bohatě, tvoří kompaktní trsy a výborně se hodí k řezu. Až 120 cm vysoká trvalka fyzostégie (Physostegia) vykvétá klasovitým květenstvím v bílé nebo růžové barvě. Hodí se jako solitéra, nebo do trvalkového záhonu. Na zimu tato trvalka vyžaduje zimní přikrytí před vysokými mrazy.

Začátkem září vykvétá rozchodníkovec nádherný (Hylotelephium spectabile), který zdobí na až 50 cm vysokých dužnatých lodyhách růžové až sytě červené ploché květenství. Hnědočervené květy nese rozchodníkovec nachový (Hylotephium telephium), který vydrží kvést po celý podzim. Skalky zdobí podzimní druhy hořce (Gentiana). Vykvétají nálevkovitými květy modré barvy, zřídka se objevují i bílé druhy. Pro úspěšné pěstování je žádoucí slunné stanoviště a nevápnitá půda. Z hlíznatých rostlin se začínají objevovat květy podzimního šafránu (Crocus), který jsme vysazovali od července do srpna. Druhy kvetoucí na jaře vysazujeme od září do října.
Růže
Růže
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Z okrasných dřevin vydatně pokračují v kvetení růže (Rosa) a pozdní plaménky (Clematis), hortenzie (Hydrangea), mochna (Potentilla), tavolník (Spirea) a komule Davidova (Buddleia davidii). Kromě květů však mnohé dřeviny zdobí i zajímavé plody. Například plody rakytníku (Hippophae rhamnoides) jsou růžovofialové, vonné plody nese i kdoulovec (Chaenomeles), který si s oblibou často ukládáme do prádla, protože je provoní. Jeho plody je však také možné zpracovat na chutné želé.

Červené plody podobné šípku zase tvoří růže svraskalá (Rosa rugosa), která za sezónu vykvétá dvakrát. V září rostlinu zdobí nejen květy, ale také plody, které jsou bohaté na vitamín C.
Aster
Aster
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), růže svraskalá
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), růže svraskalá
V září jsou také velice atraktivní okrasné traviny, které zpočátku podzimu vykvétají klasnatým květenstvím. Asi nejzajímavější je pampas stříbrný (Cortaderia selloana), který tvoří kromě šedozelený travnatých trsů stříbřité květní laty, vysoké až 2 metry. Tyto květy travinu zdobí až do jara, kdy se rostlina seřezává. Rostlina je však bohužel citlivá na vysoké mrazy, proto je lepší jí na zimu zajistit ochranu kořenů. Květenství je vhodné k sušení jako dekorace.

Od konce srpna též kvete ozdobnice čínská (Miscanthus sinensis), která tvoří až 3 m vysoké trsy. Její listy jsou obloukovitě skloněny směrem k zemi. Květenství je složeno z lat, které jsou stříbřitě purpurové. Další podzimní okrasnou travinou je proso vláskovité (Panicum capillare). Tato jednoletá teplomilná travina tvoří ochlupené listy, které mají zelenou až šedozelenou barvu. Kvete od července do září. Zajímavou travinou je i proso prutnaté (Proso virgatum), které na svých hustě olistěných stéblech tvoří jasně zelené listy, které se na podzim zbarvují do červenohnědé barvy. Díky této travině je pak podzimní záhon veselejší (kvete od srpna do září).
Mochna
Mochna
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Tipy prací:
  • Na začátku měsíce vysazujeme jehličnany a stálezelené listnaté dřeviny.
  • Zakládáme živé ploty.
  • Pokud jsme koncem srpna nestihli vysadit pivoňky, kosatce bradaté a drobné cibuloviny, je začátek září posledním vhodným termínem.
  • Na počátku měsíce vysazujeme dvouletky a od poloviny září trvalky kvetoucí od jara do začátku léta.
  • Z cibulovin vysazujeme v půlce měsíce hyacinty a tulipány. Pro narcisy je ideální čas pro výsadbu v době, kdy je teplota menší než 12 oC. Před výsadbou cibule ošetřujeme hypermanganem nebo Fundazolem.
  • Přímo na záhon je možné vysévat otužilé letničky - například mák, stračku a chrpu - které pokvetou dřív, než při jarním výsevu.
  • Září je také vhodným obdobím pro výsadbu všech druhů lilií.
  • Na záhon vysazujeme růže, které zkracujeme podzimím řezem. Po výsadbě se velkokvěté a mnohokvěté růže zkracují nakrátko. Pnoucím a sadovým růžím po výsadbě ponecháváme až 50 cm vysokou korunku.
  • Připravujeme stanoviště pro podzimní výsadbu okrasných dřevin.
Foto: Ing. Hana Zachariášová - Miscanthus sinensis ´Staccato´
Foto: Ing. Hana Zachariášová - Miscanthus sinensis ´Staccato´
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
  • Okrasné dřeviny, které jsou citlivé na mráz, přihnojujeme síranem draselným.
  • Na konci měsíce uklízíme nemrazuvzdorné hlízy jiřinek, mečíků, tygřic, montbrécií, šťavelů a dosen. Cibule před uskladněním očistíme od půdy, necháme usušit a uložíme na chladné, tmavé a suché stanoviště bez mrazu.
  • Jehličnany vyžadují vydatnou zálivku na zimu, proto je nutné je zalít už v září, aby se voda dostala až ke kořenům.
  • Na začátku měsíce seřezáváme starší trsy trvalek.
  • Řežeme květy vhodné k sušení.
  • Sbíráme pro výsev semena rostlin.
  • Přihnojujeme chryzantémy a jiřinky.
  • Koncem září likvidujeme letničkové truhlíky a záhony.
  • Naposledy v tomto roce upravujeme řezem živý plot.
  • Rozmnožujeme dělením trvalky.
  • Přesazujeme podle potřeby skalničky.
  • Snižujeme zálivku azalkám a rododendronům, aby dřevo a pupeny před zimou dobře vyzrály a bez újmy přestály mrazy. Odkvetlé květy pravidelně vyštipujeme. Pro vyzrání dřeva je přihnojíme síranem draselným.
  • Záhony před zimou důkladně odplevelujeme.
Přečtěte si také záříjový díl našeho seriálu Rok na zahraděZáří na zahradě.
Foto: Ing. Hana Zachariášová -  Cortaderia seloana
Foto: Ing. Hana Zachariášová - Cortaderia seloana
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), sušená srdcovka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), sušená srdcovka