Microgreens (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 25 fotek

Spěch se nevyplácí, ale ne vždy je důvod čekat. Sklizeň vydatné úrody si můžete dopřát v rekordní rychlosti, pokud včas vysadíte ty správné plodiny. Které patří k těm, co přirůstají skutečně závodní rychlostí?

Doslova vysypat semínka nahusto na povrch substrátu v květináči, porosit (a zajišťovat, aby půda zůstala vlhká – ale nikoliv přemáčená), dát to celé někam kde moc nesvítí přímé slunce a čekat. Jak dlouho? Řeřiše seté (Lepidium sativum) to trvá ze sáčku s osivem na váš chleba s máslem 5-7 dní.

Řeřicha setá (Zdroj: Shutterstock)
Řeřicha setá (Zdroj: Shutterstock)
Řeřicha setá (Zdroj: Shutterstock)
Řeřicha setá (Zdroj: Shutterstock)
Slunečnice roční (Zdroj: Shutterstock)
Slunečnice roční (Zdroj: Shutterstock)
Slunečnice roční (Zdroj: Shutterstock)
Slunečnice roční (Zdroj: Shutterstock)

Slunečnice roční (Helianthus annuus) je jednoletka, která zrovna do plné krásy nepospíchá. Ale jestli vás honí mlsná na něco zdravého, kývněte slunečnicovým klíčkům. Slunečnicové výhonky – které vzejdou za 12 dní - se jedí, jakmile se objeví první listy. Jsou drobné, chutné a plné výživných látek.

Na stejné vlně se nese i současná velká móda zdravé výživy, tzv. microgreens. Rostlinky (a jedlé plevele), které sklízíte ve formě sotva se zdvihajících děložních lístků. Jsou šťavnaté, chutné, pikantní. Spadá se pak choi, hořčice bílá, řepka, zelená ředkev, koriandr, červené zelí. Do cíle na 14 dní.

Microgreens (Zdroj: Shutterstock)
Microgreens (Zdroj: Shutterstock)
Microgreens (Zdroj: Shutterstock)
Microgreens (Zdroj: Shutterstock)

A co ještě vyroste k snědku za méně než tři týdny? Vsadit můžete na jarní cibulku (Allium cepa). Je to cibule, kterou nenecháte dojít obvyklých 6 měsíců, a raději si pochutnáte na jejích zelených stoncích. Výhoda? Při seřezávání bez vytažení poroste dál celou sezónu. Sklizeň každých 19 dní. Paráda!

Jarní cibulka (Zdroj: Shutterstock)
Jarní cibulka (Zdroj: Shutterstock)
Jarní cibulka (Zdroj: Shutterstock)
Jarní cibulka (Zdroj: Shutterstock)

Locika setá (Lactuca sativa), respektive salát, je rovněž mistrem bleskového růstu. Doporučené triky zahrnují řídký výsev (na 15 – 25 cm od sebe) různých odrůd salátu společně, vlhkou půdu bez plevele a pravidelnou kontrolu kvůli slimákům a hlemýžďům. Když se zadaří, za 21 dní od výsevu si pochutnáte.

Salát (Zdroj: Shutterstock)
Salát (Zdroj: Shutterstock)
Salát (Zdroj: Shutterstock)
Salát (Zdroj: Shutterstock)

Ředkvička - tedy ředkev letní setá (Raphanus sativus var. sativus), s růstem rovněž neotálí. Mezi kořenovou jedničkou je šampionem v rychlosti. Když zachováte přiměřený rozestup (abyste nemuseli protřiďovat), můžete sklízet pikantní pochoutku za 25 dní. A klidně ji můžete mít doma v květináči.

Ředkvičky (Zdroj: Shutterstock)
Ředkvičky (Zdroj: Shutterstock)
Děložní lístky ředkviček (Zdroj: Shutterstock)
Děložní lístky ředkviček (Zdroj: Shutterstock)

Jen na krok od salátů stojí špenát setý (Spinacia oleracea). Je našlapaný vitamíny, byť zrovna ono tolik propagované železo v něm není zastoupeno nikterak mimořádně. Špenát není problém vysívat a sklízet od časného jara do prvních mrazíků. Do podoby hotového chutného listí mu to trvá 30 dní.

Špenát setý (Zdroj: Shutterstock)
Špenát setý (Zdroj: Shutterstock)
Špenát setý (Zdroj: Shutterstock)
Špenát setý (Zdroj: Shutterstock)

Výběr správné odrůdy a dobré pěstební podmínky garantují, že se první hotové červené řepy (Beta vulgaris var. vulgari) do salátu dočkáte po 45 dnech. Pokud jste příznivcem zemitých chutí, můžete z ní ještě za růstu odlamovat lístky. Jakmile začne bulva vykukovat ven, je čas sklízet.

Červená řepa (Zdroj: Shutterstock)
Červená řepa (Zdroj: Shutterstock)
Listy červené řepy (Zdroj: Shutterstock)
Listy červené řepy (Zdroj: Shutterstock)

Mrkev obecná setá (Daucus carota) má dnes bezpočet variant, odrůd a kultivarů. Takže není až takový problém mezi nimi najít sladké a výživné „baby“ odrůdy, které se hotoví ke sklizni nejpozději 50 dní od výsevu. Osivo rozprostřete tence po povrchu a poté zasypte tenkou vrstvou prosetého kompostu.

Mrkev (Zdroj: Shutterstock)
Mrkev (Zdroj: Shutterstock)
Mrkev (Zdroj: Shutterstock)
Mrkev (Zdroj: Shutterstock)

Pochoutka na půl cesty? Cuketa, tedy středoamerická odrůda tykve obecné (Cucurbita pepo). Klíčem k úspěchu je správné hnojení, zálivka, dostatek slunce. Když to půjde dobře, sklízet podlouhlé tykve můžete už za 55 dní. Anebo je můžete oželet, a pustit se – po 40 dnech – do prvních květů Delikatesa.

Cuketa (Zdroj: Shutterstock)
Cuketa (Zdroj: Shutterstock)
Cuketa (Zdroj: Shutterstock)
Cuketa (Zdroj: Shutterstock)

Pestrostí kultivarů disponuje i neuvěřitelně produktivní rostlinka, fazol setý (Phaseolus vulgaris). Abyste z jednoho zasazeného zrníčka sklízeli stonásobky váhy úrody, to běžné nebývá. Pro rychlenou produkci jsou ale nejlepší ty odrůdy, které si necháváte na lusky. Do finiše za 60 dní.

Fazol setý (Zdroj: Shutterstock)
Fazol setý (Zdroj: Shutterstock)
Fazol setý (Zdroj: Shutterstock)
Fazol setý (Zdroj: Shutterstock)

Hrách setý (Pisum sativum) rovněž patří k rychlíkům. Pomůže mu správné vypnutí, opora, zálivka. Ke šťavnatým kuličkám uvnitř zelených lusků se dostanete za 65 dní. Možná o něco dřív, pokud si pohrajete s přípravou – naklíčením semen.

Zdroj: Radomír Dohnal, ČESKÉSTAVBY.cz

Hrách setý (Zdroj: Shutterstock)
Hrách setý (Zdroj: Shutterstock)
Hrách setý (Zdroj: Shutterstock)
Hrách setý (Zdroj: Shutterstock)