Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Věci se mění. A finty, které si ještě pamatuje a předává je jako zaručenou radu vaše tchýně, už zkrátka dnes zabírat nemusí. Například? Inkoustovou skvrnu už lakem na vlasy neodstraníte. Tenhle trik měl docela hloubku. Využíval toho, že lak na vlasy zpravidla obsahoval alkoholovou bázi. A ta skutečně dokázala vyvolat vyblednutí až úplné odstranění inkoustové skvrny. Jenže s tímhle už dnes nepochodíte. Změnilo se složení laků na vlasy, a většina z nich už alkoholovou bázi neobsahuje. Navíc po sobě zanechává nehezké lepkavé zbytky.

K vyčištění oken používat staré noviny? Ten nápad není špatný, ale už zkrátka trochu zastaral. Ano, pořád funguje dobře. Noviny mohou vysušit sklo, aniž by tam zanechaly žmolky nebo šmouhy. Ale už zkrátka existují lepší možnosti. Místo novin, které mohou zanechat ruce pokryté tiskařskou černí, používejte při čištění oken a dalších skleněných povrchů utěrku z mikrovlákna nebo stěrku. Je to praktičtější a rychlejší.

Na čerstvou skvrnu od červeného vína je nejlepší víno bíle, říká se. A čistě teoreticky to dává smysl, protože dojde k naředění a vyblednutí. Když k tomu nepřidáte vysoušení, bude to v nejhorším případě skvrna růžová. Ale v praxi to tak elegantní není, a zrovna z koberců, čalouněného nábytku nebo oblečení je dostávat červené bílým hodně špatný nápad. Bílé totiž časem zoxiduje, a zanechá po sobě svůj vlastní nehezky zažloutlý flek. Navíc je to plýtvání dokonale dobrým bílým vínem.

Skvrny od vína jsou nejhorší... (Zdroj: Shutterstock)
Skvrny od vína jsou nejhorší... (Zdroj: Shutterstock)

Proč jezdit do myčky, když si auto můžete klidně umýt doma, že? Stačí k tomu jen trocha vody s jarem, a… a to je právě ten problém. Přípravky na čištění nádobí jsou dnes obvykle s nějakým přidruženým super-čisticím efektem, enzymy a odmašťovači. Nanést je při mytí na auto znamená připravit se o povrchový vosk, a udělat prostor pro poškrábání laku. Když už doma, tak používejte přípravky na mytí aut. Ty bezbarvý lak a vosk nepoškodí.

Mytí automobilu (Zdroj: Shutterstock)
Mytí automobilu (Zdroj: Shutterstock)

Že to bez leštidla na nábytek nejde? No, jde. S leštidlem sice získáváte zářivý vzhled nábytku a usnadňujete si oprašování, ale současně tím prohlubujete vaši závislost – na dalším používání leštidla. Časem se totiž změní v lepkavý, gumovitý nános, na kterém se prach drží ještě víc. Buď si tedy budete přidělávat práci s opakovanou aplikací leštidla, anebo tenhle krok rovnou přeskočíte, oželíte zářivý lesk a budete jen oprašovat.

Není nic, co by ocet (octová voda) nedokázal vyčistit! To je samozřejmě velká pravda. Ale každý, kdo se pustí do úklidu, by se měl vyvarovat aplikace octa skutečně na všechno. Existuje totiž docela dost běžných domácích materiálů, kde s octem naděláte spoustu škody. Ocet si nerozumí s mramorem, žulou, moderními spárovacími hmotami a lepidly, s elektronikou a gumovými povrchy. Možná takových materiálů bylo dříve v domácnostech méně, ale dnes se skutečně vyplatí nemít čištění octem za univerzální dobro.

Čistící prostředky a tkaniny, základ pro každý úklid (Zdroj: Shutterstock)
Čistící prostředky a tkaniny, základ pro každý úklid (Zdroj: Shutterstock)

Mytí nádobí v ruce anebo v myčce? Starší generace mají jasno: v ruce je to efektivnější, a ušetří se tím voda. Současná zkušenost je ale opačná. Myčky nádobí totiž zaznamenaly značný pokrok ve vývoji, a výrazně utáhly svou úspornost. Dnes už je myčka (pokud jde o vodu) ta úspornější varianta. Ideální je samozřejmě mýt nádobí s naplněnou myčkou, aby ta úspora vody vynikla.

Výběr čisticích prostředků byl dřív dost omezený. A jejich efekt i pole použití byly často snadno zaměnitelné. Takže dřív skutečně platilo, že sypaný prací prášek je velmi účinný čistič podlah. Dnes je to ovšem poukázka na katastrofu. Je to nehospodárné, potenciálně nebezpečné a velmi pravděpodobně to způsobí nevratné poškození tvrdého dřeva, umělého dřeva a laminátových podlah. Místo toho se držte čisticích prostředků určených pro daný typ podlahy ve vaší domácnosti.

Zdroj: BHG.com, ČeskéStavby.cz

Čištění varné desky (Zdroj: Shutterstock)
Čištění varné desky (Zdroj: Shutterstock)