Pokud jste se rozhodli pro stavbu rodinného domu, neobejdete se bez zemních a výkopových prací. Vše začíná hloubením základů a končí zakládáním zahrady ať už s nějakou vodní plochou či bez ní. Pouštět se do realizace hloubení základů a realizace zahrady svépomocí je neuváženým krokem, kterého můžete později litovat. Rozumnější variantou je obrátit se na odborníky a využít nejen jejich zkušeností, ale i mechanizace šetřící váš čas a tím i peníze.

Připravujeme základy

Úplně nejdříve je nutné vytyčit staveniště. Kromě polohy domu je velice důležitá i výška, ve které bude dům založen. Důvod? Nepřesné výškové osazení stavby může mít několik následků. Může se zvýšit množství odvážené zeminy z výkopů (což stojí peníze), ovlivní to odvodňování pozemku v blízkosti domu a v neposlední řadě i sklon kanalizace, což je zásadní problém. Po vytyčení pozemku se na řadu dostávají výkopové práce za pomocí vhodné mechanizace. Kdo by přece dnes chtěl kopat základy krompáčem a lopatou… Skrývku ornice je vhodné uložit na pozemku do míst, kde nebude překážet a kde najde své pozdější využití při úpravě terénu.

Zemina (hlušina) z výkopů je pak zpravidla odvážena na skládku, může se však i hodit na vyrovnání terénu a na ni až pak položíme uloženou ornici. Část hlušiny je tedy možné využít pro realizaci zahrady a její hrubou modelaci a odvoz přebytku zajistí firma provádějící výkopové práce. Též je i vhodné dohodnout se s příslušným obecním úřadem, zda není třeba někde v katastru obce zarovnat (vyplnit) některé nerovnosti. Obvykle mívají obce o hlušinu zájem. Laika nejspíš překvapí množství vykopané hlušiny. Vybagrované zeminy je totiž objemově o poznání více, než je kubatura základů realizovaného domu. Je to tím, že než hlušinu vykopeme, má větší hustotu, je stlačená.

Zemní práce se pak provádí i v místech přípojek, drenáží pro odvodnění a podobně. Vyplatí se vymezit manipulační prostor pro těžkou techniku. Předejdete tím zbytečnému zhutnění půdního profilu. Základy jsou tedy vyhloubeny a stavba domu může začít.

Po provedení těchto prací zpravidla vypadá pozemek jako měsíční krajina. Buďte však bez obav, čeká vás ještě dlouhá cesta než přijde správný čas pro úpravu jeho terénu, realizaci zahrady a případných vodních ploch.

Hrubé terénní úpravy pozemku

O vzhledu zahrady musíte mít jasno ještě před realizací úprav pozemku. Jejím účelem je docílení zajímavých profilů zahrady, příprava vegetační vrstvy pod trávník, ale také vyhloubení jámy pro bazén či vodní jezírko. V této fázi se využije hlušiny k vytvoření kýženého profilu terénu. Navážku se nakonec vyplatí zhutnit lehčí mechanizací, aby nedocházelo k pozdějšímu sedání půdy či jejího sesouvání
Foto LIPENSKÁ ZEMNÍ s.r.o.
Foto LIPENSKÁ ZEMNÍ s.r.o.
Výkopy pro bazén či jiné vodní plochy

V dnešní době stále více lidí před bazény upřednostňuje vodní plochy v podobě zahradních jezírek obklopených zelení, pěšinami a s případným můstkem. Ovšem v obou případech se zpravidla provádí výkop (u bazénů záleží na jeho typu). I v tomto případě je nutné vytyčit stavební jámu s přihlédnutím na typ zeminy. A opět nám práci značně usnadní vhodná mechanizace. Po vyhloubení jámy přichází na řadu ruční dočištění vyhloubené plochy od kamínků a nečistot, které by mohly způsobit nemalé komplikace. Následuje aplikace pískového podkladu, což je poslední krok terénní přípravy pro budování bazénu či jezírka.

Finální modelace terénu

Po provedení výkopových prací a hrubé terénní úpravy pozemku zpravidla následuje jemné domodelování terénu tak, aby byla výsledkem zahrada podle vašeho očekávání. I zde využijeme mechanizaci, která práci značně urychlí a zefektivní. Na hlušinu se naveze ornice ve vrstvě minimálně 20 cm. Každých 10 cm této vrstvy by mělo vypadat jinak. První vrstva deseti centimetrů může obsahovat i kameny, ta další by však měla být prokátrovaná přes síto s okem 1 cm. Při finální modelaci terénu využijete nejen mechanizaci, zde je zapotřebí i ruční práce, významnými pomocníky je například dřevěný kolík, lať či vodováha. Důležitá je i kvalita navážené zeminy, která by měla odpovídat tomu, na jaké místo je určena. Na trávníkové plochy je samozřejmě určena jiná zemina než na plochy výsadbové a především i tloušťka její nezbytné vrstvy se zde liší.

Dům je tedy postaven… Zahrada vymodelována přesně podle vašich představ… Bazén či jezírko nabízí vodní plochu pro příjemné letní osvěžení či celoroční procházky… a vám nezbývá nic jiného, než konstatovat, že oslovit odbornou firmu pro provedení zemních a výkopových prací bylo tím nejlepším řešením.
Lipenská zemní s.r.o. Poslat poptávku