Získejte jistotu, že vaše okna byla instalována správně Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

V první řadě se připravte na necitlivý, ale nutný zásah do svého soukromí. Přes den se budou po vašem bytě pohybovat řemeslníci a po jejich odchodu bude vždy nutný úklid. Montáž nových oken přitom může trvat i několik dní. Dobré je však také vědět, jak se mají nová okna správně usazovat, utěsnit atd. Snáze pak poznáte, zda si řemeslníci neusnadňují práci na váš úkor, tedy na úkor kvality montáže.

Připravujeme se na výměnu oken

Vy sami toho nemusíte příliš mnoho udělat. Okna musíte samozřejmě vybrat, objednat a zaplatit. A musíte také vybrat montážní firmu, pokud montáž nezajistí prodejce vašich oken či vám montážníky nedoporučí.

Ideální je, když jsou nová okna dopravena na místo v den montáže. Nejprve však proběhne demontáž původních oken. Záleží na stavu stavebních konstrukcí, zda bude montáž nových oken vyžadovat náročnější stavební úpravy po vyjmutí oken původních či nikoli. Ideální je varianta, kdy jsou původní okna vyjmuta a přesně na rozměr lze rovnou (po drobném dočištění stavebních otvorů) montovat okna nová.

Pokud k vám přijede montážní firma včas, je to dobrý signál. Laxní práce a nedodržované termíny nevěstí nic dobrého. Při přepravě by měla být okna správně uložena a zabalena do přepravní fólie. Samozřejmě jsou nová okna též polepena fólií, která se strhne až po finálním dokončení instalace včetně parapetů a zateplení ostění. Výjimku představují okna dřevěná, která jsou vyrobena truhlářem na míru. I v tomto případě však dbejte na jejich maximální ochranu při instalaci. Okna se prostě nesmí při manipulaci a montáži jakkoli poškodit a zašpinit.

Pokud vám okna přiveze dodavatel dříve a vy je musíte uskladnit, prokládejte je při ukládání polystyrenem či silnějšími vrstvami papíru (tvrdým kartonem) nebo igelitu, ideálně bublinkatého.

Před demontáží původních a montáží nových oken také pečlivě zakryjte nábytek a topná tělesa v nejbližším okolí oken. Zakryjte v interiéru i plochy, po kterých se budou pohybovat řemeslníci.

V naprosté většině případů nebude k výměně oken třeba lešení, jelikož ji lze bez obtíží provádět právě z interiéru. Pokud však zároveň zateplujete budovu, není co řešit.
Vyjmutí původního okna - postup vyjmutí okenního rámu se liší podle typu oken a podle materiálů opláštění budovy
Vyjmutí původního okna - postup vyjmutí okenního rámu se liší podle typu oken a podle materiálů opláštění budovy
Demontáž začíná sejmutím okenních křídel
Demontáž začíná sejmutím okenních křídel

Těsně před výměnou

Dbejte na to, aby pracovníci montážní firmy nejprve zkontrolovali skutečné rozměry nových oken a stavebního otvoru spolu s rozměry v objednávce. Zároveň by měli zkontrolovat zakrytí všech prvků kolem okenních otvorů, aby nebylo nic stávajícího poškozeno. Pokud je to třeba, zakrytí firma vylepší, respektive doplní, nebo vymění za skutečně účinné. Ušetříte si tak mnoho starostí.

Demontáž původních oken

Demontáž by měla proběhnout především opatrně. Nejprve jsou vysazena okenní křídla a odnesena z bytu. Poté je okenní rám po obvodu v několika místech opatrně naříznut (záleží samozřejmě na typu oken, hliníkové rámy se nenařezávají a vysazují celé), po dílech vylámán a rozebrán. Výjimkou však není ani u ostatních typů oken vysazení celého rámu. Záleží na tom, jak ten původní ve stavebním otvoru drží. Cílem je nenarušit, respektive narušit co nejméně ostění, jeho okolí a nadpraží okna z vnější i vnitřní strany.
Přeměření stavebního otvoru
Přeměření stavebního otvoru

Úprava stavebního otvoru

Vzniklé stavební otvory je následně třeba poopravit tak, aby bylo možné instalovat okna nová. A to je už předmětem nejčastěji drobnějších zednických začišťovacích prací. Tyto práce jsou opět prováděny citlivě, s ohledem na okolní stavební konstrukce, ale pečlivě. Montážní firma by měla odevzdat „čistou práci.“ Až dosud je stavebník v podstatě schopen provést veškeré práce svépomocí. Je však nezbytná jistá dávka zručnosti a zkušenosti. Od tohoto bodu se však již nesmíte okenního otvoru a nových oken dotknout. Montáž svépomocí je totiž vždy sankcionována neuznáním záruční lhůty ze strany dodavatele oken.

Ještě před montáží nových oken

Do stavebních otvorů jsou nejprve nalepeny parotěsné (interierové) a nebo také vodotěsné a paropropustné (exterierové) pásky. Jejich instalace se určitě vyplatí, i když není standardní součástí služeb. Lze tak zabránit plísním v ostění a zatékání vody.
Nové dřevěné okno před montáží
Nové dřevěné okno před montáží
Obklad ostění tepelnou izolací zvenčí - stylové řešení
Obklad ostění tepelnou izolací zvenčí - stylové řešení

Montáž nových oken

Začíná se osazováním okenního rámu V předem určených místech se usazovaný rám podloží nenasákavými podložkami. Poté je vyrovnán a zajištěn vymezovacími klíny, svisle i vodorovně. Teprve když je rám osazen na 100% správně, je zaklínován a rozepřen vůči nežádoucímu prohnutí. K rámu jsou připevněny páskové montážní kotvy (plechové dilatační kotvy). Montážní firma nesmí skrz rám navrtat otvory a rám takto upevnit šrouby. Poté jsou kotevní pásky připevněné kotevními šrouby ke zdivu, respektive ostění. Následně je připojovací spára souvisle a beze zbytku vyplněna kvalitní polyuretanovou pěnou vyrobenou pro tento účel – žádné levné náhražky! Jakmile pěna zatuhne, vyjmou se vymezovací klíny a otvory po nich opět vyplní pěnou. Když pěna zcela zatuhne, je opatrně odříznuta její přečnívající část. Až poté jsou nasazena okenní křídla, seřízena a je zkontrolována jejich funkčnost.

Zednické dočištění

Tato práce musí být opět provedena velice pečlivě, prostě je třeba důkladně začistit ostění a nadpračí nových oken z vnitřní i vnější strany. V tomto případě existuje více postupů. Buďte proto zvídaví a ptejte se. Kvalitní způsob provedení této práce počítá i s izolačními vlastnostmi použitých materiálů. Pokud bylo třeba do ostění zasáhnout, nevyhne se řemeslník ani doomítání ostění a novému štuku. Z vnější strany je pak ostění často opatřeno tepelnou izolací a stěrkou.
Nasazování okenních křídel
Nasazování okenních křídel
Začišťovací zednické práce z interiérové strany
Začišťovací zednické práce z interiérové strany
průřez nově instalovaným oknem
průřez nově instalovaným oknem
Kontrola správného usazení nového okna
Kontrola správného usazení nového okna

Umístění parapetů

Až na závěr jsou umístěny interiérové a exteriérové parapety. Správné umístění parapetů je opět tak trochu vědou. Toto téma by vydalo na další samostatný článek. Proto se nebojte ptát, ptát a zase ptát. Jde přece o vaše okna.

Kontrola provedené práce

Veškeré provedené práce by měla montážní firma na závěr zkontrolovat. Je možné, že bude poté ještě následovat montáž interiérových žaluzií, pokud mají být umístěné venkovní rolety, provádí se tato práce samozřejmě ještě před dočištěním vnějšího ostění.

Mytí a čištění

Záleží na vás a rozsahu služeb montážní firmy, ale i jejím přístupu, zda dostanete celé dílo čisté, čili včetně očištění oken, odstranění fólií z nich a umytí. Vizitkou dobré firmy by to však mělo být.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Nové okno po dokončení prací včetně umístění parapetů
Nové okno po dokončení prací včetně umístění parapetů
U bytových domů se výměna oken dnes nejčastěji pojí se zateplováním fasády
U bytových domů se výměna oken dnes nejčastěji pojí se zateplováním fasády
Nová okna bytového domu
Nová okna bytového domu
I pokud nelze fasádu starého bytového domu z různých důvodů zvenčí zateplit, jsou okna klíčovým prvkem snížení energetických ztrát budovy a zlepšení izolace hluku
I pokud nelze fasádu starého bytového domu z různých důvodů zvenčí zateplit, jsou okna klíčovým prvkem snížení energetických ztrát budovy a zlepšení izolace hluku