
Vyznáte se v banánech?
Jaké druhy banánů si můžeme koupit, jak je upravit, konzumovat a k čemu je můžeme využít?
Jaké druhy banánů si můžeme koupit, jak je upravit, konzumovat a k čemu je můžeme využít?
I exotické ovoce rozlišujeme pro nás již tradiční (např. banány, pomeranče, mandarinky) a netradiční, které jsme mnohdy nejen ještě nevyzkoušeli, ale ani neviděli a neznáme. Představujeme některé vybrané druhy.
Skutečně existují druhy zeleniny, které zdárně přežívají i za mrazu a pod sněhem. A my můžeme tuto zeleninu v zimě sklízet. Jaká to je?
Na mošt jsou ideální především podzimní odrůdy jablek pro svůj vyšší obsah cukru. Jak si mošt vyrobit?
Jak správně skladovat dýně, aby nám vydržely co nejdéle, třeba až do jara, a nezačaly plesnivět?
Vypěstovat si zelí není vůbec složité, ale k naložení dobrého kysaného zelí si vystačíme i s tím kupovaným. Jaké zelí pěstovat a jaké a kdy koupit? Jak si naložit kyselé (resp. kysané) zelí?
Co si budeme povídat, původní módní myšlenka na dochucování pokrmů vlastnoručně vypěstovaných nebo zakoupených zeleným kořením časem trochu ztrácí na efektu. Ale nezoufejte, je tu prostor pro změnu.
Můžeme sklízet rajčata i zelená, když již hrozí mráz? Co s ulomenou větvičkou se zelenými rajčaty? Jak si počkat na sklizeň rajčat, jak jim pomoci?
Letos už to nestihnete, ale jako inspirace pro příští sezónu melouny rozhodně stojí za to. A že potřebují maximum tepla a na našem území co nejjižnější a nejnižší polohu? Kdepak, melouny u nás vypěstujete téměř kdekoli.
Ačokče se u nás též lidově říká paprikookurka, stonky této popínavé liány dorůstají až do sedmi metrů a plody chutnají po paprikách, okurkách a hrášku. Jak ačokču pěstovat?
Mangold je barevná a vytrvalá listová zelenina, která není náročná, sklízí se od jara až do mrazů a dovede u nás i přezimovat. Příbuzná je špenátu a řepě.
Proč vám příliš nepálí zrovna vaše chilli papričky? Znáte Scovilleovu stupnici, která měří pálivost paprik a chilli papriček? Jak vybrat ty nejpálivější? A dosáhneme u nás dobrých výsledků?
Brambory jsou u nás nejběžnější zeleninou zastoupenou mnoho odrůdami. Můžeme si však vypěstovat i takzvané sladké brambory – batáty. Patří batáty mezi brambory a dočkáme se v našich podmínkách úrody?
Jsou druhy zeleniny, kterým se v zimě pod sněhem vyloženě daří. Pravda, letos už to nestihneme, ale už od začátku nové sezóny na ně můžeme myslet a obohatit si jídelníček příští zimy.
Systém sušení dotáhli naši předkové k dokonalosti, a díky jejich zkušenostem si dnes můžeme dovolit omezit experimentování na minimum. Ovšem fantazii se meze opravdu nekladou...
Zahrady nám budou ještě několik měsíců plodit, ovšem postupně skončí naše sklízení plodin a my budeme řešit, co se sklizní. Jak uskladňovat ovoce a zeleninu?
Nechtějí vám okurky příliš plodit? Začínají žloutnout a hnědnout od špičky, čili plesnivět, již malé, teprve vyrůstající plody? Listy jsou napadené plísní?
Umíte si správně vyrobit křížaly? Jak sušit ovoce, na co si dát dobrý pozor a jak vybírat sušičku?
Česnek můžeme uskladnit krátkodobě a nebo dlouhodobě - zamrazit, sušit a přeměnit na prášek, naložit v oleji, nebo uvázat do snopů a zároveň tak použít jako dekoraci.
Jak uskladnit kořenovou zeleninu, brambory cibuli či česnek, aby úroda užitkové zahrady vydržela co nejdéle?