Jak pálí chilli papričky? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která právě způsobuje pálení stimulováním chuťových receptorů nervových zakončení jazyka. A právě počet Scovilleových jednotek pálivosti (Scoville Heat Units - SHU) odpovídá množství kapsaicinu obsaženého v konkrétním druhu papriček.

Původ chilli papriček vystopujeme pravděpodobně na Kubě, odkud se dostaly na Yucatán. Zde se jich ročně sklízí cca 1500 tun. Ovšem chilli papričky se tradičně pěstují také v Belize, Kostarice, některých státech USA (Texas, Idaho a Kalifornie), ale i v teplejších oblastech Evropy a jinde.

Stupnice SHU (Scoville Heat Units) je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi (1865–1942). Ten ji publikoval již v roce 1912 jako „metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – takzvaný Scovilleův organoleptický test“. Tento test se provádí na roztoku z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen většinou nejméně pěti ochutnávači, dokud pálivost roztoku nezmizí.

A právě stupeň naředění se měří na Scovilleově stupnici. Oproti pálivým paprikám a chilli papričkám sladké papriky neobsahují žádný kapsaicin, čili na Scovilleově stupnici mají hodnotu 0. To znamená, že paprika je celá, neředěná, a přesto vůbec nepálí. Oproti tomu tradiční a velmi pálivé Habanero má pálivost 150 000 až 350 000 a více SHU. To znamená, že při 300 000 SHU musí být roztok 300 000 krát ředěn vodou, než není kapsaicin detekován. 16 Scovilleových jednotek přitom odpovídá množství kapsaicinu naředěného 1 k miliónu. Z toho důvodu dosahuje nejvyšší možná dosažitelná hodnota pro čistý (100%) kapsaicin 16 milionů SHU. Tato hodnota je však v praxi nereálná.
Paprička habanero
Paprička habanero
Ovšem největší slabinou Scovilleova organoleptického testu je jeho nepřesnost, která je zapříčiněna člověkem. Počet chuťových receptorů (a tedy schopnost vnímat pálení) je individuální. Časem navíc dochází k znecitlivění receptorů, čili po několika testech v krátkém čase sneseme mnohem větší pálení.

Z tohoto důvodu je dnes hodnota SHU měřena mnohem přesněji pomocí chromatografických metod. Hodnoty SHU pro jednotlivé odrůdy lze znázornit i v tabulce, ovšem záleží vždy na konkrétních podmínkách pěstování. Uvedené hodnoty odpovídají podmínkám ideálním, čili přibližným maximálním možným hodnotám, kterých jsou zmíněné odrůdy schopny dosáhnout. Záleží na odrůdě, podnebí, stanovišti, půdě, …

Například většina papriček Habanero dosahuje pálivosti 100 000 – 350 000 SHU, kajenský pepř 30 000 - 50 000 SHU, Trinidad Moruga Scorpion 2 000 000 SHU. A nyní zajímavost – pepřové spreje dosahují hodnot 2 000 000 až 5 300 000 SHU.
Chilli papričky
Chilli papričky
SHUOdrůda chilli papriček
2 200 000Carolina Reaper
2 009 231Trinidad Moruga Scorpion
1 853 9367 Pot Douglah
1 598 227Dorset Naga
1 463 700Trinidad Scorpion Butch Taylor
1 382 118Naga Viper
1 200 000Trinidad 7 Pot Jonah
1 194 205Satan's Strain Trinidad Scorpion Moruga
1 086 844Naga Morich
1 067 286Infinity Chilli
1 041 427Bhut Jolokia
850 000Trinidad 7 Pot CARDI Strain
350 000 – 580 000Red Savina Habanero
100 000 – 350 000Habanero
50 000 – 100 000Paprička Birds Eye
30 000 – 50 000Paprička tabasco
5 000 – 23 000Serrano
5 000 – 10 000Chipotle
2 500 – 8 000Jalapeňo, Omáčka Tabasco
1 000 – 2 000Poblano
100 – 500Pimento

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, jalapeno.cz, shutterstock.com, wikipedia.com