Vyznáte se v banánech? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Banány (Musa) patří mezi velmi zdravé ovoce, obsahují mnoho látek, které nám prospívají. Především draslík a hořčík, což jsou prvky, které působí výborně na krevní tlak a nervovou soustavu a také snižují únavu svalů. Dále obsahují vitamíny A, B a C a jsou lehce stravitelné, proto se často přidávají k prvním příkrmům kojenců. Dostupnost banánů je navíc dnes na českém trhu maximální. Jaké druhy banánů si u nás můžete běžně koupit a co s nimi?

Typické žluté banány

Před rokem 1990 se na ně stály před Vánoci fronty a přesto je nebylo snadné koupit. Často bylo toto zboží podpultové, a když jste si již vystáli frontu, dozvěděli jste se, že víc jak třeba 2 kg na osobu si nemůžete koupit. O jiných druzích banánů jsme si pak mohli nechat jenom zdát.

Dnes najdete žluté banány na pultech denně po celý rok. Jsou určené k přímé spotřebě a jelikož vyrostly v tropech, neskladujeme je v ledničce, ale v teple (při pokojové teplotě vydrží již zralé několik dnů). Pokud jsou plody trochu nahnědlé, je to známkou zralosti, čili tyto banány opravdu nejsou zkažené. Kdo chce však zelenější, koupí si právě je. A pokud nechcete, aby vám zhnědly třeba v ovocném salátu, stačí je pokapat citrónovou šťávou (stejný trik funguje i na jablka).

Banány jsou velice žádanou komoditou produkovanou zemědělci tropických zemí, kde také tvoří významnou složku potravy. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125 až 200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80% představuje jedlou část a zbývajících 20% připadá na kožovitou slupku. Banán se (po kukuřici a rýži) stal třetí plodinou, u níž je znám celý její genom.
Tradiční žluté banány
Tradiční žluté banány

Červené banány

Červené banány se svou chutí příliš neliší od žlutých, rozdíl je jen v barvě slupky a velikosti (červené banány bývají i menší). U nás stojí více než obyčejné žluté banány a hůře se shánějí. Červené banány pocházejí ze Střední Ameriky, načež ve stádiu zralosti mají tmavě fialovou slupku. Dužnina je krémové barvy s chutí připomínající maliny a banán. Konzumují se buď čerstvé, nebo pokrájené v dezertech a ovocných salátech.
Červené banány
Červené banány

Baby banány

Baby banány (jinak též jablkové banány) chutnají ze všech druhů banánů nejlépe. Jsou asi 6 až 8 cm dlouhé a stojí přibližně dvakrát tolik, co obyčejné banány. Jejich nevýhodou je kromě ceny také snadné podlehnutí zkáze. Hodí se pro přípravu delikates na slavnostní tabuli. Jsou obvykle sladší než běžné banány, s lehkou příchutí po jablku. Slupku mají sytě žlutou jako běžné žluté banány. Dužnina má krémově žlutou barvu a lze ji rozdělit na tři podélné dílky. Zdravé baby banány mají hladkou slupku bez hnědých skvrn a otlaků, pozor také na jemné hnědavé nitky po stranách nebo šedavý nádech na slupce. Mohou být známkou nízkých teplot a vůbec špatného skladování. Takový plod již nedozraje a začne se rychle kazit. 
Baby banány by se měly kupovat ještě mírně zelené, při pokojové teplotě dozrají a budou sladší. Jsou velice citlivé na otlaky a po několika dnech již mohou být přezrálé nebo začít hnít. Paradoxně lze tento proces zpomalit uskladněním v lednici, ale při vyšších teplotách (na plno ledničku nepouštějte). Slupka pak sice zhnědne, ale zpomalí se měknutí a kažení dužiny. Pro delší skladování se doporučuje rozmačkat dužinu s limetovou šťávou a v uzavíratelných plastových sáčcích uložit v mrazáku. Z takto upravené dužiny lze později připravit sladké dezerty, koktejly, náplně do koláčů apod. Baby banány můžeme konzumovat syrové, máčené v čokoládě a jiných sladkých krémech, se zálivkami, v ovocných salátech, ve sladkém pečivu. Lze je však též přidávat do teplých pokrmů a masových směsí, lze je grilovat, smažit, dusit, vařit a péct.

Tyto banány obsahují velké množství vitaminu B6, C, draslíku a vlákniny. Jsou velmi výživné a lehce stravitelné. Pěstují se především v Jižní Americe, Karibiku, Asii a Africe.
Baby banány
Baby banány

Banány plantain

Banány plantain (jinak též banány na vaření) jsou větší a s tužší slupkou. Teprve tepelná úprava těchto banánů přemění velké množství škrobu na cukr a změní chuť. Hovoříme též o „zeleninových banánech.“ Plody jsou nejdříve zelené a mají jako nezralé škrobovou, bramborovou a natrpklou chuť. Nezralé nejsou vhodné ani k vaření. Postupně však žloutnou a objevují se na nich černé skvrny, což je známkou zralosti. A právě takto zralé banány lze po tepelné úpravě konzumovat. Zcela zralé jsou úplně černé, kdy je lze jíst i bez tepelného zpracování.

Banány plantain mají v gastronomii široké uplatnění. Ze zralého banánu se často připravuje kaše zvaná fufu, která je populární především v Africe a Karibiku. Můžeme jej ale také smažit, vařit, péct, restovat sušit, mlít na mouku. V Africe se z těchto banánů dokonce vaří pivo. Populární formou úpravy je nakrájení banánů na proužky a smažení na křupavé chipsy, které jsou oblíbenou přílohou k masu a rýži.
Banány plantain
Banány plantain
Banány plantain
Banány plantain
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com