Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Každý rodinný dům vydává zvuky. Tiché i nápadné, důvěrně známé i podezřelé. Ne, neznamená to, že by uvnitř strašilo. Materiály zkrátka pracují, stárnou, reagují na okolní podmínky. Je to přirozené. Jen si dejte pozor na zvuky, které mohou signalizovat vážnou poruchu nebo potenciální havárii.

Praskání, vrzání, lupkání, křupání. Když si odžijete pár let v jedné domácnosti, tak nějak si zvyknete na to, že jedno konkrétní prkno v podlaze dovede v zimě občas zaskřípat, pant dveří se umí pištivým vrzáním přihlásit o namazání, vodovodní baterie v koupelně si po otočení kohoutu nejprve odkašle a dřevěné schody do patra snadno odpočítáte podle zvuků, které vydávají.

Prapodivné zvuky mohou znamenat cokoli, třeba že odchází zásuvka... (Zdroj: Shutterstock)
Prapodivné zvuky mohou znamenat cokoli, třeba že odchází zásuvka... (Zdroj: Shutterstock)

Není to jen neduh stárnoucích nemovitostí, své spektrum osobitých zvuků má každá domácnost. A většinou se naučíte je neslyšet, zvyknete si na ně, protože tahle „závada“ nemá na běžné užívání vliv, a její odstranění by většinou bylo spojeno s velkou námahou a náklady. Kromě takové akustické kulisy jsou tu ale zvuky, které se nevyplatí ignorovat. A měly by vás vyprovokovat k rychlé akci, protože jinak té námahy a nákladů bude až nad hlavu.

I voda je slyšet, než jí máme všude plno (Zdroj: Shutterstock)
I voda je slyšet, než jí máme všude plno (Zdroj: Shutterstock)

Šumění tekoucí vody

Je krásné, když jste doma v teple a venku stéká déšť po okenních sklech. A je krásné usínat za zvuků bublajícího potůčku, horské bystřiny. Jenže když zrovna neprší a od nejbližšího potoka vás dělí kilometry? Zvuk tekoucí vody je průšvih, který nemá nic společného s romantikou. Pokud tedy za romantiku nepovažujete zásadní pojistnou událost.

Někdy je to skoro šumění potůčku, jindy jen kapání... (Zdroj: Shutterstock)
Někdy je to skoro šumění potůčku, jindy jen kapání... (Zdroj: Shutterstock)

Možná jen někdo neotočil kohoutkem. A možná se taky odpojil odvod odpadu od pračky nebo myčky. Anebo voda neustále proudí potrubím proto, že je někde prasklina, únik. Vyplatí se jít za zdrojem, zkontrolovat připojení a vyústění. A stav vodoměru. Pokud se jeho budík vytrvale protáčí, máte problém.

Asi nejčastěji je šumění tekoucí vody spojené s protékajícím rezervoárem toalety. Váš zásah je nezbytný, protože tady vaše peníze doslova mizí do záchodu.

Bzučení světel a chrčení zásuvek

To spektrum zvuků je skutečně pestré. Může jít o tiché chrčivé chroptění problikávající lampičky na nočním stolku, nízko posazené bzučivé vrnění v elektrické zástrčce, šimravě-klapavý zvuk v okolí objímky žárovky na kuchyňské lince anebo hučení z čerstvě se rozsvítivšího lustru. Špatně je to všechno.

Světlo by nemělo vydávat zvuky a slušně se chovající elektřina by také neměla jít slyšet. U LED světel nebo stmívačů to znamená nepovedenou instalaci. „Hučení“ u žárovek zase třeba to, že příkon na žárovce je nesprávný. Ale může jít též o komplikace velkého rozsahu, které se týkají všech elektroinstalací a rozvodů.

Tyhle zvuky se – stejně jako mžourající a poblikávající světla, nebo nedotažené a vypadávající zásuvky - vyplatí řešit dřív, než se váš dům rozsvítí jako vánoční stromek… anebo jako táborový oheň.

Chrčení zásuvky může skončit i takto (Zdroj: Shutterstock)
Chrčení zásuvky může skončit i takto (Zdroj: Shutterstock)

Vítejte v jeskyni

Nežijete sice v jeskyni, ale za tiché noci slyšíte stejné kapání, jako kdyby z krápníků padaly kapky na zem? Pozor na to, abyste se do té jeskyně – jako do náhradního bydlení – ještě nemuseli stěhovat.

Může jít buď o relativní maličkost, kapající kohoutek. Nedotažený, netěsnící, s filtrem zaneseným vodním kamenem. Ale ve vydlážděné koupelně má každá kapka slušnou ozvěnu, takže to jde slyšet v celé domácnosti. Náprava není komplikovaná, ale přehlížení kapajícího kohoutku vás může přijít draze. Po kapkách do výlevky zmizí celé moře.

Taky může jít o připomínku posledního deště. Který třeba prasklinou ve střeše napršel kaluž na vaši půdu, a z ní se teď voda po kapkách re-distribuuje do nižších podlažích. To by už mohlo být horší.

Nepříjemné zvuky může vydávat i topení (Zdroj: Shutterstock)
Nepříjemné zvuky může vydávat i topení (Zdroj: Shutterstock)

Bublání a syčení

Že to v radiátorech občas zažbluňká, úplně překvapivé není. Po začátku topné sezóny se v potrubí „převaluje“ voda, zahřívá se, „napíná“ tělesa radiátorů a vytlačuje vzduchové bubliny. Řešením je odvzdušnění topení, vyrovnání tlaku – připuštění vody.

Syčivé zvuky by ale za normálních okolností topení vydávat určitě nemělo. Je třeba zkontrolovat tlak, těsnost i přívody. A byť většinou problémy zaznamenáte „na konci“ topení, příčina většinou leží na počátku smyčky, u kotle ohřívajícího vodu.

Kotel přitom možná svým tvarem připomíná buben, ale rány by – třeba po puštění teplé vody z kohoutku – dělat určitě neměl. A ne proto, že to leká návštěvy. Tohle zařízení si zaslouží revizi, protože jeho neschopnost tiše naskočit na první dobrou a s boucháním startovat k zažehnutí vás může připravit o teplo domácnosti, i domácnost.

Zdroj: HuffPost.com