Dobrý den,



řešíme zadost o změnu UP. Pozemek dle známého stavbyvedouciho je Ok. Problem lehce nastínila obec, ze není v přímé linii již zastaviténeho území, doslova je to ob jednu parcelu, která jako stavební je, poté je jedna jako nestavebni a pak opět stavební. Jinak vše Ok. Musela by se řešit prijezdova cesta, ale ta je nyní zpevnena, není však asfaltová,šířka odpovídající. Privody vody atd jsou blízko a navrhujeme i tak na vlastní náklady. Tedy i tu cestu. Obec má však evidentně problem. Jak postupovat? Zadost je už podána, teď běží hromadné žádosti UP. Máme čekat nebo se obrátit na vyšší úřad v krajském městě? Napadlo nás, snažit se to podpořit tam, poté když bude schváleno, jít na zasedání zastupitelstva a poslechnout ti, polud by byl problem schválením ze strany obce.


Odpověď

No, proces změny územního plánu se řídí stavebním zákonem a je pro laika velice složitý. Dnes jde o § 46 a dále až k § 60 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. v platném znění. Ale to podstatné: aby se váš podnět mohl vůbec projednávat, musí toto odsouhlasit zastupitelstvo obce (třeba s desítkami jiných podnětů). Pokud ale zastupitelstvo s tímto nesouhlasí, tak je konec, žádný nadřízený orgán ani soud toto neprolomí.

Pokud zastupitelstvo podnět odsouhlasí, rozběhne se proces a k jednotlivým bodům se vyjadřují dotčené orgány státní správy… závěr celého procesu opět končí opětovným hlasováním zastupitelstva …

Zjednodušuji popis toho celého procesu, aby bylo patrné, že bez podpory obce to nemá naději na úspěch. A samozřejmě jsou tam další úskalí, prakticky dnes neprosadíte změnu územního pánu na zemědělské půdě bonity I nebo II. ….

Sledoval bych vývěsky, chodil na veřejné projednání a na závěrečné odsouhlasování. Během té doby pochopíte docela dost věcí. Již schválený územní plán (jeho změnu) můžete pak nechat přezkoumat nadřízeným orgánem, případně soudem. Ale opět, pokud váš podnět zamítlo zastupitelstvo obce, nemá to podle mne naději na úspěch.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování