Dobrý den,

vybírám tepelné čerpadlo, co je to COP, SCOP, energetický štítek?

Děkuji za odpověď


Odpověď

Před samotným výběrem tepelného čerpadla je užitečné seznámit se s parametry a hodnotami, které budete číst v tabulkách, popisech a technických listech zařízení. Pojďme si ty klíčové představit, přeložit a více přiblížit.

Účinnost tepelného čerpadla je hodnota, která vypovídá o kvalitě a technické vyspělosti zařízení. Od vhodného návrhu výkonu tepelného čerpadla se odvíjí účinnost a následné provozní náklady tepelného čerpadla. Posuzujeme ji podle topného faktoru (COP) a především podle sezónního topného faktoru (SCOP). Čím je topný faktor a sezónní topný faktor vyšší, tím účinnost tepelného čerpadla vyšší a jeho provoz levnější.

Topný faktor tepelného čerpadla, zkráceně COP je bezrozměrné číslo, které udává poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií (elektrickým příkonem). Udává se pro konkrétní laboratorní podmínky. Měření se provádí podle normy EN 14511, nejčastěji pro podmínky A2/W35 (A = teplota vzduch, W = teplota topné vody).

Sezonní topný faktor, zkráceně SCOP je bezrozměrné číslo, které udává poměr mezi vyrobeným teplem a spotřebovanou elektrickou energií (elektrickým příkonem) za topné období. Udává průměrný topný faktor za celé topné období při zvolené tepelné ztrátě objektu Pdesighn, dané venkovní teplotě Tdesighn a venkovní teplotě při které dochází ke spínání bivalentního zdroje Tbivalent. Spotřeba elektrické energie zahrnuje celkovou spotřebu topného zdroje (tepelné čerpadlo, bivalentní zdroj, oběhové čerpadlo otopné soustavy, řídicí systém, energii spotřebovanou při odtávání, stand by režim). Měření se provádí podle normy EN 14825.
Energetický štítek dává jednoduchou formou spotřebiteli informaci o energetické náročnosti výrobku.

Návrh tepelného čerpadla včetně srovnání a vyhodnocení parametrů vám rádi vypracujeme. Naše tepelná čerpadla instalujeme v rámci celé ČR.

Za tým AC Heating
Martin Kopáček

AC Heating