Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co vše je potřeba udělat, pro vyřízení dokumentů k přestavbě zkolaudováné staré dílny, která je zapsaná v katastru nemovitostí, jako přístavba k RD? A je to vůbec reálné předělat takový objekt, k jinému účelu užívání? V našem případě, trvalému bydlení? Je možnost využít znění novely stavebního zákona, který vyjde v platnost od 1. července 2024 a povoluje postavit malé domky k původnímu domu na jednom pozemku? Jde o tzv. vejminek pro další generace? Takže by takto šlo, postavit na jednom pozemku dva samostatné RD? I s možností odlišit stavby vlastním popisným číslem?


Odpověď

To je zajímavé, co lidi dokážou vyčíst z nového stavebního zákona. Já jsem v lednu ležel celý měsíc v nemocnici a nový zákon si četl několikrát. Sestřičky mi chodily pořád měřit teplotu, asi jsem jim připadal vykolejený…. Ale ten zákon není vůbec špatný. Ale základní princip zůstává. Každá věc jakou zmiňujete vyžaduje především posouzení z hlediska územního plánu. Ten opravdu může i takovouto přestavbu nějak omezovat. Zpětně stávající stav třeba vaší dílny omezovat nemůže. Územní plán představuje veřejný zájem, výjimku z něj nelze udělat, změna územního plánu je na leta….

A teprve nyní k vašemu dotazu: udělejte pár fotek a vezměte snímek pozemkové mapy a zajděte na úřad územního plánování. Tam si soulad vašeho záměru ověřte, že je v pořádku.

A teď, co podle mne můžete udělat podle stávajícího stavebního zákona? Přístavbu nové bytové jednotky ke stávajícímu rodinnému domu – to lze a je to nejjednodušší, ale celkový počet bytů v rodinném domě nesmí přesáhnout 3 bj.
A je i varianta, že z dílny vznikne samostatný nový rodinný dům. Ale tady je spousta právních podmínek (vlastní přípojky, právně zajištěný přístup a příjezd, samostatné měření EI ……) a samozřejmě požární oddělení objektů.

Ještě na okraj: jestli nějaký rodinný dům má třeba tři bytové jednotky, právníci umí (úplně stejně jako v paneláku) právně dům rozdělit na tři samostatné jednotky a na společné prostory zbytku. Často příbuzní jdou právě touto cestou.

Jak se přesně bude aplikovat nový stavební zákon úplně přesně nevíme, ale má dojít k digitalizaci a to může být v začátcích veliký časový problém. Proto já osobně bych podal žádost ještě v červnu a pak ji doplnil. Samozřejmě musíte mít projektovou dokumentaci od autorizovaného projektanta, nezapomenout na základní věci – světlá výška obytných místností nejméně 250 cm. Zbytek musí zvládnout projektant. Ale ten územní plán si obejděte co nejdřív sami, ať nevyhazujete peníze za projekt.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování