Dobrý den,

máme v plánu stavbu bungalovu o velikosti cca 110 m2 obytné plochy pro mladou rodinu s dvěma dětmi. Jelikož bude náš dům dobře izolován zvažujeme instalaci decentrálního větracího systému se zpětným ziskem tepla. Centrální jednotky nechceme kvůli vícenákladům s podhledy a celkově kvůli potrubním rozvodům. Lze nainstalovat decentrální větrací systém také do novostaveb?

Děkuji

Odpověď Dobrý den,

decentrální větrací systémy se zpětným ziskem tepla se v posledních letech prosazují nejen v oblasti rekonstrukcí a sanací budov, ale také při výstavbě nových rodinný domů. Stále více stavebníků a investorů důvěřuje právě tomuto typu větrání, což je jasně vidět na rostoucím podílu zastoupení těchto systémů na trhu.

I zde je zapotřebí pečlivě zvážit, jaký výrobek zakoupíte. Vedle celé řady předností decentrálních větracích systémů, jako jsou například nízké investiční a provozní náklady, jednoduchá instalace a údržba, vysoký komfort bydlení a podobně, je nutné také zohlednit, zda přístroje nejsou náchylné na poryvy větru, které mohou způsobovat nepříjemný hluk.

Proto doporučujeme při výběru větracího zařízení zvolit přístroje s tichými ventilátory. V ideálním případě by tyto ventilátory měly splňovat podmínky norem S3 dle EN 13141-8, které kladou zvláště vysoké nároky na tlak větru, kterému mohou být ventilátory decentrálních větracích systémů vystaveny.
Můžete si také najít porovnání jednotlivých větracích systému na internetu, jedno takové srovnání je například na https://www.inventer.cz/ Rozhodně není špatné srovnat si jednotlivé záruční doby nebo si prohlédnout větrací přístroje přímo v provozu.

Hezký den
A - INVENT s.r.o.