Dobry den, Delime pozemek 112/2 pro vystavbu rodinneho domu. Pozemek jsme napojili na verejnou komunikaci 295/1 vlastnik je obec. Vedle pozemku nam vede verejne ucela komunikace se soukromymi vlastniky 108/3. Vztahuje se 50m umisteni stavby od verejne komunikace 295/1 kde budeme mit branu nebo lze vyuzit komunikaci 108/3 na kterou vlastnik nam nedovolil se pripojit, ale je vedena jako verejna? Dotaz zni tedy jestli je nejak mozne posunout dum na delsi vzdalenost nez 50m bez nutnosti budovani verejne pristupove cesty, a argumentovat, ze s pozemkem sousedi verejna komunikace 108/3, ktera by sla v pripade pozaru vyuzit pro haseni? Situacni nakres jsem prilozil do priloh. Dekuji


Fotky


Odpověď

Především vyhláška 501/2006 Sb. v § 20 odst. 7) hovoří o „Ke každé stavbě rodinného domu …… musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“ k tomu na konci vyhlášky je § 26, který umožňuje udělení výjimky – tedy umožňuje udělit rozhodnutí o výjimce, kde se stanoví např. vzdálenost 70 m. Poplatek za výjimku je 5000,- Kč.
Ale vidím jako důležitější v první fázi přípravy stavby toto konzultovat s úřadem územního plánování. Protože ten musí ke každé novostavbě vydat kladné závazné stanovisko a to musí posuzovat i přístup a napojení na sítě. Pokud (a já bych ve vašem případě s tím problém neměl) vám úřad územního plánování vydá kladné závazné stanovisko, tak bych s ním navštívil stavební úřad a po konzultaci zažádal o vydání výše uvedené výjimky.
Ano, dvakrát se všude ptát a pak teprve dokončit projektovou dokumentaci.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování