Dobrý den, vlastníme pozemek, který je tvaru protáhlého obdélníku s přístupem k silnici na kratší straně. Je ale celkem rozměrný, tak bychom na něm rádi postavili za sebou 2 domy. Pozemek u silnice by byl tedy užší a po straně by vedla komunikace k zadnímu pozemku. Když jsme toto předběžně probírali na územním plánování a dalších úřadech, tak nám bylo sděleno, že by neměl být problém a sdělili nám nějaké požadavky (3,5m celkem šířka komunikace k zadnímu pozemku a stavba na něm maximálně 50m od konce komunikace atd). Co bych se rád zeptal je - je nějak definovaná minimální vzdálenost, kterou musí být stavba na předním pozemku od té komunikace k zadnímu pozemku? Když jsem se toto snažil zjistit, tak jsem našel "Dle § 25/7 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území musí být vzdálenost průčelí budov, v nichž jsou okna obytných místností, nejméně 3 m od okraje vozovky silnice nebo místní komunikace". Ale když se dívám na definice, tak mi přijde, že spojnice mezi silnicí a zadním pozemkem je účelovou komunikací a ta není v tomto specifikována. Je tomu tak? A pokud ano platí pro účelovou komunikaci také 3 metry odstup nebo ne? Děkuji


Odpověď

Já tomuto rozumím také tak.

Vyhl. 501/2006 Sb. opravdu hovoří o tom, že průčelí budov s okny obytných místností musí být nejméně 3 m od okraje vozovky silnice nebo místní komunikace….. Místní komunikace musí být uvedena v pasportu komunikací, který je schválený zastupitelstvem obce. Místní komunikaci pak musí obec udržovat. Od účelové komunikace toto neplatí. Zde je potřeba dodržet odstup od hranice 2 m.

Samozřejmě i tato vyhláška umožňuje udělit z §25 odst. 7 výjimku. Ovšem v současné době se mění předpisy vyhl. 501/2006 sb. platí do 1.7.2024.

Rada – je potřeba zhotovit koordinační situaci a získat písemné stanovisko úřadu územního plánování (do 30.6.2024 půjde o závazné stanovisko). Pokud takové stanovisko bude existovat bude se jednat dál, případně i o udělení výjimky.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování