Dobry den, Pokud prosim nekdo podobny problem resil, budu rad za kazdou odpoved. Vlastnim pozemek, ktery je dle UP zastavitelny, ale aktualne k nemu vede pouze nezpevnena komunikace (trava), cca 2,5m siroka, ve vlastnictvi obce. Ta spojuje pozemek se zpevnenou komunikaci (asfalt) v delce cca 45m. Dle vyhlasky c. 501/2006 Sb, § 20 odst. 7) lze mit stavbu domu 50m od zpevnene cesty. Ale uz se mi nepodarilo nikde dohledat, zda-li musi byt tato zpevnena cesta vedena k samotnemu stavebnimu pozemku. Otazka tedy zni: musi byt zpevnena komunikace privedena ke stavebnimu pozemku, odkud se potom pocita onech 50m? Nebo muze byt ve vzdalenosti 50m mezi samotnou stavbou a zpevnenou komunikaci jeste obecni, nezpevnena komunikace? Dekuji za odpoved


Odpověď

No, tato vyhláška končí k 30.6.2024 – nová zatím není. A i po tolika letech se možná dva stavební úřady neshodnou na úplně stejném výkladu. Schválně vám tu větu ocituji přesně a můžete si ji 5x přečíst § 20 odst. 7): „Ke každé stavbě rodinného domu …………… musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“. Po pátém čtení už to tak moc srozumitelné nebývá. Ale lze udělit z tohoto § výjimku.

Druhá věc je, že u rodinného domu, tedy přímo na stavebním pozemku musíte zajistit parkování osobního automobilu (osobních automobilů) a k tomuto parkování musí vést zpevněná komunikace.

Takže jsem vlastně neporadil. Jenže úřad má vždy pravdu, vlastně do 30.6.2024 musí mít dva úřady stejnou pravdu. Takže nakreslete si do katastrální mapy domeček, na pozemku domečku parkovací místo a příjezdovou komunikaci. S tímto náčrtem pak vyrazte napřed na úřad územního plánování potom na stavební úřad. Prostě potřebujete situaci dopředu konzultovat….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování