Dobrý den, jsme majiteli jedné z chat v chatové osadě. Podél hranice našich pozemků vede cesta, která je v katastru vedena jako ostatní komunikace a byla zřízena pro přístup k chatám. Vlastníkem cesty (jen tráva) je šestice sourozenců, kteří vlastní i přilehlou louku a okolní menší lesní pozemky. Cesta je v katastru ukončena u poslední zahrady, nicméně tento poslední úsek cca 15m není sjízdný (prudký kopec, neupravený terén). Pozemky dále navazují na malý les, kterým vede lesní cesta. Cesta se tedy sice používala jako průjezdná dále tímto lesním pozemkem, ale v jiném koridoru (viz. vyjeté koleje na fotu). Majitelé louky, kteří jsou zároveň i majiteli lesa s tímto řešením spokojeni nejsou a aby nám dali souhlas jezdit přes lesní pozemek, požadují zhotovení napojení cest v jiném koridoru. Původní varianta podél plotů (tak, jak je to v katastru) momentálně není možná, neboť je v cestě uložen kabel telekomunikační sítě a vzhledem k nutnému bagrování atd. by se to neobešlo bez přeložky a zvýšených nákladů. S majiteli jsme se tedy domluvili na kompromisním řešení a těch cca 15 m napojení bychom vedli mimo ochranné pásmo této sítě. Je to ve svahu a tudíž nestačí jen přesměrovat řidiče, ale jednalo by se o odbagrování 30 cm do hloubky v šíři 2,5 - 3 m a vyštěrkování, tak aby cesta mohla sloužit sjezdu osobních aut (většinou nás 6 chatařů + návštěvy atd.) a párkrát do roka mohlo tudy odjed nějaké menší nákladní auto. Rádi bychom se zeptali: 1) Asi není možné zhotovit to jen tak, takže co by bylo potřeba vyřídit, které úřady by se k tomu vyjadřovaly a jak by to tak nějak pravděpodobně probíhalo (jedná se o pozemek k plnění funkce lesa, nezastavěné území)? Abychom to mohli majitelům nějak nastínit, než vyrazíme na náš Stavební úřad. 2) Jelikož zde již byly o tuto lesní cestu soudní spory (ne s námi:)), majitelé si chtějí ponechat kontrolu nad průjezdem (kdo chce tudy jezdit, měl by je požádat o souhlas na průjezd jejich lesem) = jde nám jen o praktické zhotovení tohoto napojení, ale aby cesta nadále zůstala lesní cestou (ne zveřejnění celé cesty tím, že by se vyjímala z půdního fondu, zakreslovala do katastru atd.). Jde to? Předem mnohokrát děkujeme za odpověď.


Fotky


Odpověď

Moc dlouhý dotaz – a obtížná jednoduchá odpověď.

Jak je to dnes s cestami? Místní komunikace, která je v pasportu komunikací (musí to být schváleno zastupitelstvem obce) spadá do kompetence vašeho obecního úřadu. Ale to tento případ nebude.

Účelové komunikace – ( to bude váš případ) a komunikace II. a III. třídy spadají do kompetence speciálního stavebního úřadu. Většinou jde o bývalé okresní úřady (dnes tzv. trojkové úřady) a většinou to má na starosti Odbor dopravy tohoto úřadu.

Takže se to musí obecně řešit tam. A změna polohy účelové komunikace se bude muset nějakou formou povolit (opět si nechte poradit na typu povolení a to přímou u tohoto konkrétního úřadu). Samozřejmě majitelé pozemků mohou požadovat, aby komunikace byla neveřejná, ale toto musí být uvedeno v podmínkách rozhodnutí. Zneveřejnění se v praxi většinou provádí závorou se zámkem, kde uživatelé vlastní klíče pro sebe a příbuzné…

Víc k tomu nechci psát. Ale je třeba si uvědomit časovou osu. Od 1.7.2024 bude platný a účinný nový stavební úřad. Nebude to jednoduché i organizace dopravních úřadů se zásadně mění. Proto je potřeba podat žádost o povolení do 30.6.2024 a chybějící věci doplňovat. Protože mám obavy, že takovéto stavby od 1.7.2024 budou velice složitě s novým zákonem hledat způsoby jak v praxi toto řešit.

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování