Dobrý den, měl bych dotaz týkající se opravy veřejné komunikace. Obec dělá kompletně nový povrch vozovky a nové chodníky.Veřejná komunikace sousedí s plotem mé předzahrádky.Podezdívka plotu je zhotovena ze štípaných KB bloků a stříšek.Výška podezdívky byla vysoká 25 cm od původní výšky komunikace kdy asfalt byl položen až k podezdívce.Nyní mi byl podél celé podezdívky plotu postaveny obrubníky zhruba ve vzdálenosti 30 cm od podezdívky a v některých místech navýšení komunikace až o 25 cm což znamená že v některých místech mi bude zasypána podezdívka až ke stříškám.Prostor mezi podezdívkou a obrubníky má být vysypán štěrkem nebo bude položena zámková dlažba.Na dotaz na obecním úřadě a u stavebního dozoru a projektanta mi bylo zděleno že to je ochranné pásmo a pokud chci asfalt až k podezdívce tak musím na obecním úřadě podepsat že přebírám veškerou odpovědnost za případné vzniklé škody jak na vozovce tak na svém plotu což jsem neučinil.Na otázku proč navýšily komunikaci zhruba o 25 cm a zasypali mi podezdívku mi bylo řečeno že to je z důvodu příčného roštu na vodu který bude zhotoven na nové vozovce.Chci se zeptat jestli si obec může dělat z mé podezdívky opěrnou zedˇa zda jak mi bylo řečeno asfalt nesmí být tažen až k podezdívce.Děkuji

Odpověď Ani obec si nemůže dělat co chce... Správně se má s každým předem domluvit a písemně si dohodnuté podmínky zapsat.

Při takovéto „opravě“ kdy prakticky vznikají nové chodníky nebo se minimálně zvyšují stávající, by mělo existovat nějaké povolení (ohlášení) stavby. Zkuste zavolat na trojkový úřad (bývalé okresy), většinou odbor dopravy a zeptejte se na to, zda by vám nezjistili, jestli obec měla vůbec nějaké povolení. Třeba jim pošlete mapku se zákresem vašeho pozemku. Když zjistíte, kdo to povoloval nebo měl povolovat, tak na ten orgán pak písemně zašlete váš nesouhlas s tím jek to v praxi dopadá. Určitě se něco dozvíte a pak se ptejte, jak dál.

S pozdravem Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování