Dobrý den,
ráda bych se zeptala na vhodný materiál k zateplení stropu v bytě. Byt se nachází v posledním patře cihlového nezatepleného domu. Jelikož v zimě se byt špatně vytápí, chtěla bych položit tepelnou izolaci na půdě nad bytem. Strop je betonový. Jaký je prosím vhodný materiál, jaká tlouštka a jakým způsobem ho položit? Je nutné mít podlahu na půdě před položením zbavenou prachu? Pokud dům jako takový není zateplený bude mít zateplení stropu nějaký výrazný efekt?
Moc děkuji, Petra Koukolíková

Odpověď Dobrý den,

nejdříve bych Vám chtěla schválit zateplení stropu ze strany půdy, tedy nad vlastní konstrukcí stropu.
Dále musím konstatovat. že k otázce chybějí podstatné informace a to, zda se půda využívá např. k věšení prádla nebo jen např. k revizím střešních konstrukcí.....
Pokud se na půdu chodí pouze k revizím, potom doporučuji na betonový strop instalovat parotěsnou fólii a na ní volně loženou tepelnou izolaci, která snese občasný pohyb osob izolaci do podlah, případně čistě voně ložená nebo foukaná tepelná izolace. Pokud se půda využívá, je potřeba na parotěsnou folii instalovat tepelnou izolaci tzv. do podlah - tj. polystyren min- S 100, nebo Isover či jinou vláknitou izolaci do podlah, dále difuzní folii (pojistnou hydroizolaci) a dále nášlapnou vrstvu - papř. desky OSB, cetris.
Z hlediska účinku - betonovým stropem budou tpelné ztráty dost významné i když je na stropem půda. Betonové konstrukce mnohem více vedou teplo než konstrukce zděné. Dalšími místy, kterými uniká veké množství tepla jsou okna, balkonové dveře, tzv. francouzská okna. Z toho vyplývá, že provedením tepelné izolace stropu se teplotní poměry v bytě určitě znatelně zlepší, ale pokud nemáte kvalitní okna, stále nemusí být situace vyhovující.
V každém případě Vám provedení izolace stopu doporučuji.

ing. Štěpánka Čejdová
NEMOinspekt s.r.o.