Dobrý den,

potřebujeme poradit ohledně ideální volby izolační vaty do dřevostavby. Stěny máme 160mm, ale z venku budeme dávat polystyren, nikoli vatu. Prosím můžete nám doporučit ideální volbu 160mm vaty do obvodových stěn a k tomu vhodnou parozábranu? Jako tip nám zatím poslali vaty WOODSIL nebo UNI, která je vhodnější nebo je to jedno? Pak prosím o tip vaty do vnitřních příček 120mm. a můžete nám doporučit i případnou parozábranu nebo brzdu a typ vaty na strop? Máme bungalov, kde půdní prostor bude pouze pro ukládání věcí, nikoli pro bydlení.

Odpověď Dobrý den,

stěnu dřevostavby doporučuji vyplnit materiálem  Isover Woodsil, tento výrobek má rozměry přímo do rastru dřevostavby (1200 x 580 mm). Alternativou pak může být Isover UNI, který má trošku větší rozměr, takže doporučuji k tomu přizpůsobit rastrování. Šířka mezery, do které se vkládá izolant, by měla být cca o 1,5 cm menší než rozměr izolantu. Níže uvádím typovou skladbu dřevostavby s kontaktním zateplením s Isover EPS GreyWall. Parozábranu doporučuji Isover Vario XtraSafe.
Vaše skladba by pak vypadala takto:

1.     Omítka souvrství, viz skladba níže
2.     Kontaktní zateplení EPS GreyWall tl. min 40 mm http://www.isover-eshop.cz/isover-eps-greywall
3.     Lepidlo + podkladní nátěr
4.     RigiStabil tl. 15 mm
5.     Isover Woodsil tl. 120 mm http://www.isover-eshop.cz/isover-woodsil
6.     Parozábrana Isover Vario XtraSafe: http://www.isover-eshop.cz/isover-vario-xtrasafe
7.     Isover Woodsil tl. 40 mm (prostor pro vedení instalací)
8.     SDK Deska vč. povrch. úpravy

Do příček můžete použít tyto materiály: http://www.isover-eshop.cz/izolace-pricek-a-podhledu
Pokud chcete izolant z čedičové vlny, tak doporučuji Isover Orset. Pokud preferujete izolant se sníženým obsahem formaldehydu, tak Isover EVO.

Do podhledu doporučuji Isover Unirol Profi nebo Isover DOMO http://www.isover-eshop.cz/zatepleni-strechy.
Parozábranu pak použijte stejnou, jako do obvodových stěn, Isover Vario XtraSafe. Celková tloušťka izolace střechy (podhledu) by měla být cca 240 mm.
Izolaci lze dát do sádrokartonového podhledu ve více vrstvách. Protože je izolant nepochozí, podlahu půdy udělejte z OSB desek, které budou ležet na vaznici příhradoviny krovu střechy. Doporučuji OSB desky udělat na sraz nebo s vyvrtanými otvory, ať může minerální vlna pod nimi vyvětrávat.
Divize ISOVER, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s