Dobrý den, cca10m od našeho pozemku vede obecní potok. Před 40 lety se přes nej udelala lávka. Tím vznikla příjezdová cesta k našemu domu. Vše za našimi vrátky je již obecní. Ted se lávka rozpadá a vetší auto tedy i IZS už tím že by přijeli riskujou propadnutí. Lávka vede k 2 domum. Takže neni možnost odkoupit pozemek a postavit lavku na vlastní náklady. Jak donutit obec lávku opravit na jejich náklady? Děkuji

Odpověď Ano, za stavbu jakoukoliv, odpovídá její vlastník. Ale může se stát, že obec vůbec nemá lávku ve vlastnictví zahrnutou a dnes bude tvrdit, že její není….

No, začal bych opatrně, písemně bych zažádal o místní šetření, měli by tam vzít i souseda a tam se uvidí. Lávka může sloužit tzv. účelové komunikaci a tam ze zákona mají údržbu na krku uživatelé - u lávky ale podle mne jde o stavbu pod touto komunikací a tam by to mělo padat na obec.

A taky se může ukázat, že je to nelegální záležitost a že podle současných předpisů ani nejde celá lávka dodatečně povolit – kvůli průtokům vody při povodních.

Tak vidíte, kolik to má na první pohled v sobě schovaných úskalí. V případě naprosté nedohody by samozřejmě zbývala asi žaloba a soudně se dohadovat s obcí, to je to nejhorší. Do budoucna….

Tak nějak začněte, ze všech zápisů chtějte kopie a uvidíme.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování