Dobrý den, chtěla bych si koupit nemovitost, na stránkách je napsané, že byl koulaudován v roce 1975 a že je ze skeletu. Vůbec nevím, co se tehdy používalo za materiál. Dozvěděla jsem se, že se domu tehdy říkalo Okál. Když jsem si našla na internetu něco o okálech, úplně jsem se zhrozila. Psali tam že se ze stěn uvolňují nějaké nebezpečné látky. Chtěla bych tedy znát Váš odborný názor.
Děkuji za vyjádření.

https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/moravske-budejovice--/1462727004#img=0&fullscreen=false

Odpověď Dobrý den,

Toto je dotaz spíše pro specializované firmy, které se zabývají posuzováním stavu objektů například před prodejem. Bez detailní prohlídky stavby Vám zřejmě nikdo nic bližšího neřekne.
Je nutné také počítat s tím, že v současné době jsou tyto služby zpoplatněny. Ne vždy může člověk různým článkům a příběhům na internetu věřit.


S pozdravem a přáním krásného dne



Petr Blažek

Technik

e-mail: blazek@variovila.cz

tel: 774 882 090
VARIO VILA, s.r.o.

Dobrý den objekt nebyl realizován firmou RD Rýmařov , takže nedokážu říci kdo to v roce 1975 dělal.

Nejspíš tam byla použita dřevotříska s jiným množstvím ale v té době povoleným množstvím formaldehydu než je dneska povolené, ale rozhodně v tom množství cca 19000 domu co se technologií OKAL řešilo stále bydlí spousta spokojených lidí.

Rozhodně bych neměl obavy z nějakého škodlivého provedení konstrukce ale vždy je to o tom aby hlavně dům nebyl vlhký, neteklo střechou, a byl celkově dobře udržovaný.


S pozdravem


Mgr. Roman Střelka

Obchodně technické služby

mobil : + 420 603 849 571

mail : roman.strelka@centrum.cz



www.rdstrelka.cz

www.rdrymarov.cz

www.rodinne-domky.com

RD RÝMAŘOV - jižní Čechy