Dobrý den,

přečetla jsem si Váš skvělý článek o studnách, ale stejně nevím, jak řešit situaci.

Koupili jsme s manželem pozemek v chatové oblasti na okraji obce, kam nevede vodovod ani kanalizace. Mnoho lidí tam již bydlí nastálo a v současné době se rozprodávají další parcely, které jsou nyní v územní plánu nově schváleny jako stavební. Chtěli bychom si zde postavit rekreační chatu.

Na novém pozemku máme studnu, do které jsou zřejmě (podle čerpadla) připojeni nějací sousedé - bohužel se nám nepodařilo zjistit zatím kteří, nebot jsou to chataři a jezdí jednou za čas... , je to nějaká černá stavba, není uvedena v LV jako věcné břemeno. Všichni sousedi (cca 20 chat) jsou tady v podstatě načerno napojeni na nějakou stokovou vodu z horských potoků.... Předpokládejme tedy, je ted jen "naše". A předpokládejme, že byla postavena už po roce 1955. K ohlášení stavby musíme doložit přípojku vody a odpadních vod. Ty budeme řešit septikem, tam problém není. Ale nechce se nám za velké peníze dělat vrt, když už máme na svém pozemku užitkovou stokovou vodu ve studni (jsme v Krušných horách přímo v kopci). Pitnou vodu nepotřebujeme, protože bydlíme nedaleko (byt ta voda z pramenů se tam normálně pije, ale berme ji za užitkovou). Otázka zní, zda můžeme nějak studnu zlegalizovat, aniž bychom třeba udělali problém těm, co ji tam někdy před lety vybudovali? Nebo budeme nuceni studnu na své náklady odstranit za každou cenu?

A druhá otázka zní - pokud úřad schválil v takové oblasti, o které ví, že je zde pouze voda z pramenů, a ta oblast nemá dořešené sítě, stavební parcely v územním plánu, které nyní soukromník rozprodává, neměl by se také úřad zajímat i o řešení vodohospodářské situace v tomto území? Byla jsem se na úřadě zeptat a krčilo se rameny s tím, že si budeme asi muset nechat zpracovat hydrogeologický posudek...což by možná pro nás bylo dobré.. ale tím můžeme udělat problém těm, co to tam mají stávajíce....
Hledáme nějaké řešení - vody máme na pozemku až moc... všichni svedli přepady z nelegálních jímek přes nás... ale jak ji můžeme legálně využít, to nevíme...děkuji za názor.

Odpověď Protože jste vlastník pozemku, s největší pravděpodobností jste i vlastníkem studny. U většiny úřadů studny povoluje MěÚ - odbor životního prostředí. Takže bych vzal fotografii pozemku + snímek pozemkové mapy + doklad o vlastnictví a šel bych na životní prostředí. Jednak tam mají evidenci starých studní, jednak oni musí stanovit postup jak dál. Dnes nová studna musí mít kolaudační souhlas + rozhodnutí o odběru. A to rozhodnutí by měli mít i ti cizí odběratelé, kteří jsou na vaši studnu napojeni.



Většinou úřad vypíše na místo samé místní šetření, obešle všechny předpokládané odběratele, vyzve je k předložení patřičného rozhodnutí a pak o jednání udělá zápis …. To je začátek…Je třeba do zápisu uvést pro vás důležité údaje. Koupili jste pozemek i se studnou, předpokládáte, že je vaše. Kolikrát pomůže znalecký posudek, kde ji znalec uvedl při oceňování pozemku. No a pak uvidíte. Může se to odvíjet vícero směry, doporučuji být ochotný, vstřícný, ale hájíte svá práva nabytá v dobré víře….Kr
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování