Dobrý den, nově vlastním pozemky z nich jeden pozemek je vedený jako "ostatní komunikace" , "ostatní plocha" . Celou plochu tohoto malého pozemku (111 m2) pokrývá místní silnice kterou zbudovalo Povodí Moravy , navazující silnici z obou stran Povodí Moravy vlastní, můj kousek asi nezískali z důvodu nedosažitenosti původního majitele. Na mém pozemku není žádné břemeno. Silnici běžně využívají turisté na průchod a průjezd, což mně vůbec nevadí. Chci ale zamezit parkování aut turistů v hlavní sezóně na mé části komunikace, protože tím bude ztížený (nebo třeba i znemožněný) vjezd na můj pozemek. Mohu jako vlastník pozemku zakázat parkování na mém pozemku? Např. umístěním zákazové značky a doplňujícím textem o odtažení vozidla , nebo například umístěním nějakých zábran (které nebudou přímo na komunikaci ale znemožní na krajnici zaparkovat) případně můžu nechat odtáhnout vozidlo které mně bude prokazatelně blokovat vjezd na můj pozemek? Pokud správně uvažuju tak musím nechat komunikaci užívat k účelu k čemu byla vytvořená (průjezd) ale k parkování určitě vytvořená nebyla, nehledě na to že na takto poměrně úzké cestě při zaparkování asi nebudou dodržené žádné minimální šířky pro průjezd které asi zákon nějaké nařizuje. Děkuji


Odpověď

Myslím, že ne. Je potřeba zjistit, zda jde o místí komunikaci (musela by být uvedena v pastportu komunikací vaší obce) nebo zda se jedná o účelovou komunikaci.

U místní komunikace je dopravní správní orgán obecní úřad vaší obce, u účelové komunikace je dopravním správním orgánem Odbor dopravy při MěÚ tzv. trojkové obce s rozšířenou působností – bývalý okresní orgán.

Takže je potřeba se obrátit s žádostí právě na jeden nebo druhý vyjmenovaný orgán.

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování