Dobry den,mame moznost koupit budouci obytne prostory,ktere vzniknou ze sklepnich prostor.Rekonstrukce probehne s obkopanim cele budovy az k zakladum,kolem obkopanych zdi bude polozena izolace proti vlkosti.Podlahy budou taktez vykopane a zhotoveny nove odizolovane.Bude provedena i tepelna izolace zdi v interieru.Nevime a vahame,zda do toho jit.Zda i presto nebude v prostorech zima a vlhko,ci jine zavady.Prosim o radu a doporuceni,zda ano ci ne.

Dekuji.

Odpověď Dobrý den

Váš dotaz je položen velmi obecně bez uvedení technických řešení.

Popisovaný postup je jistě řešením pro prostory částečně nebo plně pod úrovní terénu a třetím bodem, který jste nezmínila je způsob větrání - ventilace.

Každý jeden detail a jeho precizní provedení je ale velmi důležitý pro výsledný komfort a tepelnou pohodu a vaše starost je zde na místě.

Ve Vašem případě mohu být konkrétní k vnitřnímu zateplení.

Volba materiálu je zde skutečně stěžejní a kritérií je zde hned několik.

Izolační schopnost
Difúzní otevřenost a kapilární vzlínavost. Tyto vlastnosti umožní dýchání v obou směrech a zabrání hromadění případného kondenzátu pod vrstvou izolace
Užitná hodnota. Pevnost samotného materiálu umožňující přímé kotvení do izolace bez nutnosti kotvení do podkladu nebo nutnosti používat podpůrné zpevňující materiály a konstrukce.
Nehořlavost a zdravotní nezávadnost. Do interiéru, především v suterénech, je třeba použít nehořlavý materiál a navíc aby při zahoření neuvolňoval žádné škodliviny.

Navrhované řešení můžeme určitě konzultovat. Provedení bude ale na staviteli případně na stavebním dozoru.

S přáním příjemného dne / Best Regards / Med venlig hilsen


Mgr. Michal Wolf
Skamol Group A/S

Dobrý den,

pokud budou konstrukční úpravy navrženy a provedeny vhodně, v budoucích prostorách opravdu nehrozí nestandardní vlhkost (pokud budou provedeny správně hydroizolace a objekt bude zateplen dostatečnou tloušťkou izolace, zvýšená vlhkost v objektu nebude hrozit). Tepelná pohoda v objektu bude zajištěna dostatečnou tloušťkou izolace a vhodným návrhem topení.

Nicméně v těchto případech doporučuji oslovit projektanta, který posoudí současný stav stavby a případnou nákladovost rekonstrukce. Popřípadě jsou na trhu společnosti, které se zabývají výhradně znaleckými a odbornými posudky staveb.

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips