Dobrý den,
zdědila jsem starý dům, ke kterému nejsou téměř žádné dokumenty, jen nákres starý 70 let, který ale neodpovídá současnému stavu. Podle všeho nebyl dům postavem úplně podle tohoto plánu (jiný počet oken, chybějící vikýř) Navíc na něm byla prováděna rekonstrukce-výměna střešní krytiny za podobnou, ale ne úplně stejnou a vestavba střešních oken. Což podle mých informací jsou úpravy podléhající stavebnímu povolení. Jak se to dá zlegalizovat a hrozí mi jako nynější majitelce nějaká pokuta, když byla tato rekonstrukce provedena více jak před třemi lety? (což by měla být promlčecí lhůta pro přestupky)

Odpověď Ne, pokuta nehrozí. Nový majitel nic nespáchal a navíc je to promlčené.

K tomu dalšímu: Pokud vzhled stavby je poněkud jiný (sedí základní rozměry, ale tu a tam je jiné okno nebo něco podobného) tak si můžete svým nákladem nechat udělat tzv. pasport stavby. To znamená, že projektant doměří rozdíly a překreslí je do plánů. Pasport pak předložíte stavebnímu úřadu a on jej potvrdí – orazítkuje. Zákon říká, že stavební úřad má právo sám od sebe vlastníka vyzvat… ale běžně to nedělá. Zde chápu vaší snahu o pořádek, takže začněte sami.

Jinak po novelách st. zákona dnes (pokud nejde o památku) tak výměna krytiny, všemožné udržovací práce, ale i zateplení rodinného domu nevyžadují z hlediska stavebního zákona nic.

Ale pozor na jinou věc. Pokud u domu „přibyla“ veranda a obrys stavby je v katastru nemovitostí menší, než je skutečnost, tak bych opravdu konal. Ale navíc je nutné nechat stavbu (pro tento případ) znova geodeticky zaměřit, dále je pak postup shodný.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování