Dle dokumentace mám povolenou stavbu na rodinný dům a hospodářské stavení se sociálním zařízením.Z různých důvodů stojí na pozemku jen hospodářská budova se soc.zařízením.Dům zatím stavět nebudem,neb jsme staří.Lze provést změnu užívání na rekreační nebo zahradní domek.Půdorys je 48m2,výška 5m.Trvalé bydliště máme jinde.Vše je postaveno dle schválených plánů.Děkuji Šindelka Josef

Odpověď Lze, ale dnes pozor, základ všeho je územní plán! To znamená, než se půjdete ptát na stavební úřad, tak si na internetu zjistěte jestli plocha ve které máte nemovitosti umožňuje umístit stavbu pro rekreaci. Dnes většina obcí má na svých stránkách elektronicky dostupný územní plán. Pokud zrovna počítače nemusíte, poproste třeba projektanta který vám kreslil domek, aby vám to zjistil. Pokud to územní plán umožňuje, zažádejte na stavebním úřadu změnu.

Pokud to územní plán neumožňuje, zažádejte o změnu např.: hospodářský objekt s pobytovou místností, asi tam potřebujete komín, tak tím jej zdůvodníte….

A rada nakonec: stavební povolení je v dnešní době nesmírně cenné. Pokud jste podle něj postavili polovinu (ve vašem případě hospodářský objekt), tak původní povolení platí dál a dál. To znamená, nemáte žádnou povinnost dům postavit, ale stále máte právo jej postavit. I kdyby pak jednou pokračovali vaši vnuci, tak stojí za to se tohoto práva držet. V praxi bych zažádal stavební úřad o prodloužení lhůty stanovené k dokončení stavby (třeba o 6 let) z důvodů nedostatku financí. A stále a stále bych to prodlužoval. Ale i kdybyste toto zapomněli podat, tak to právo stavět bude trvat – hlavně nepište stavebnímu úřadu, že už nic stavět nebudete.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování