Stavba včelína v CHKO

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak postupovat při stavbě včelína v CHKO? Podle kterého zákona se řídit? Může být maximální podlahová plocha 16 m2 nebo 25 m2 a stačí jen ohláška? Může být na střeše umístěn fotovoltaický panel např. pro elektrický ohradník či osvětlení? Pozemek je vedený jako trvalá travní plocha a dle vyjádření stavebního úřadu umožňuje umístění hospodářských staveb. Okolo jsou jen louky, les a dole potok.

Děkuji za vaší radu.
S pozdravem Lenka

Odpověď Tak jako vždy – napřed územní plán. Je třeba pečlivě prostudovat regulaci plochy, kde byste chtěli včelín umístit. Každý územní plán to má stanoveno jinak. Někde nejde ve volné krajině umisťovat žádné hospodářské stavby, někde jdou jen lehké přístřešky + třeba seníky a někde to třeba není omezeno nijak. Nicméně v dnešní době tam velice často bývá omezena plocha třeba do 40 m2 nebo do 60 m2 a podobně. Výklad územního plánu dělá úřad územního plánování, dost často to bývá součást jako samostatné oddělení stavebního úřadu.

Takže bych začal tam. Do situace bych nakreslil čtvereček s kótami – šířka x délka a mailem bych to poslal s dotazem na úřad územního plánování (mohou se jmenovat odd. územního plánování při MěÚ ….)

Od nich to nejdůležitější získáte.

Vlastní povolení si pak už řídí stavební úřad. Podle § 96 stavebního zákona odst. jedna říká, že jednodušší forma povolení tzv. územní souhlas lze použít pouze v zastavěném území. To znamená ve volné krajině by se i takováto malá stavba měla povolovat klasickým územním řízení s projektovou dokumentací s kulatým razítkem.


Ještě v rámci samostudia si pořádně pročtěte § 79 a pak i § 103 stavebního zákona.

A nyní k tomu dalšímu – ač je včelín svým způsobem drobnost určitě budete potřebovat vyjádření (závazné stanovisko) MěÚ životního prostředí samozřejmě i CHKO. Já bych zkusil do své žádosti nakreslit i ty panely – maximálně vám řeknou, že ty se tam nehodí. Takže toto vás čeká, ale protože jste neodborníci můžete se přijít „zeptat“ na stavební úřad. Měli by vám vše vysvětlit a dát patřičné žádosti. V duchu si to porovnejte se znalostmi ze samostudia.


Nebuďte prosím zaskočení, že pokud stavební úřad bude chtít vše podle zákona, tak dát dohromady všechny papíry bude asi tak 3x větší práce, než ten včelín postavit. Ale můj tchán je již 75 let aktivní včelař – úřady moc nemusí. Vyrobil si několik vozů za traktor a ty každý rok přetahuje na jiné pole. Na takovýto pojízdný včelín se žádný stavební zákon nevztahuje, dvakrát ho stavební úřad kontaktoval, že je to výrobek plnící funkci stavby a ať si kouká povolení vyřídit. Tak jsem mu poradil, ať jim napíše, že příští týden řepka už odkvete a pak vůz odveze na Jemčinu. Tak mu pak dali pokoj….


Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování