Dobry den, v jedne obci u bytového domu,ve ktem nas je 6 vlastniku planujeme na zahrade postavit šestigaráž. Rada bych se Vas zeptala,jak se v takovem pripade postupuje s vynetim z pudniho fondu? Zaplatime stejne jako rodinne domky jen desetinu vypocitaneho anebo se u bytového domu na tuto slevu vubec nepohlizi? Dekuji moc za Vasi odpověď. Zuzana

Odpověď Na to se nedá rychle odpovědět. 1.garáž můžete stavět jen tam, kde to umožní územní plán. Taky můžete mít u bytového domu navrženu zeleň a garáž tam vůbec nepůjde umístit…. Pokud tam garáž umístit jde, záleží (pokud to je pozemek zahrnutý do ploch ZPF) na bonitě pozemku a dalších místních poměrech. Např. zda je lokalita součástí chráněné krajinné oblasti či nikoliv.

Výpočet je dost složitý a na internetu naleznete program jak odvody počítat. Ovšem povinnost to má až projektant v rámci zpracování PD.

Na vašem místě bych udělal dvě věci, do situace bych nakreslil obdélníček, kde garáže mají stát a poslal bych to mailem na úřad územního plánování a zároveň na MěÚ odbor životního prostředí (ti kontrolují odvody ze ZPF). Ovšem některé úřady vám vůbec kvůli přetíženosti neodpoví, pak nezbývá, než tam v úřední den zajet.


Teprve když předběžně budete vědět, jak si stojíte, tak objednejte projektovou dokumentaci.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování