Dobry den.

Prosim o radu. Bydlime v nove zastavbe s RD (celkem 6 RD) k nimz vede cesta (jde o slepou ulici) cca 50m dlouha. Cele pozemky vlastnil nejaky prazak a postupne rozprodal pres realitku na parcely.Cesta i s posl.pozemkem byla prodana taktez ale majitel zde neplanuje v X letech zadnou stavbu.Cesta je sterkova a kamenita, podlozi tvori jil a samozejme se zde velmi spatne jezdi.Blato, rozjezdene kameni. Nemame zde ani verejne osvetleni ani zasitovano. Site si resil kazdy majitel pozemku sam na vl.naklady.

Chteli bychom nyni vsichni majitele pozemku i s majiteli cesty hromadne podat na mesto zadost o zhotoveni poradne prijezdove cesty, ale nevime, jak tuto zadost zformulovat. Je mozne nekde obstarat muster s zadosti nebo jak toto formulovat a podat na urad?

Dekuji

Fiedlerova Alena

Odpověď Takže asi takto: když zástavba vznikala dost možná existovala nějaká smlouva mezi investorem a obcí. Dnes se to nazývá plánovací smlouva a tam je třeba mimo jiné stanoveno, že investor všechno provede a uhradí a pak zadarmo převede obci - ta pak bude komunikaci udržovat. Pokud žádná takováto smlouva neexistuje, tak možná je alespoň někde v protokolu z místního šetření něco takového uvedeno… takže bych vyrazil na úřad – asi pravděpodobně speciální stavební úřad (většinou MěÚ odbor dopravy při tzv. trojkové obci s rozšířenou působností - bývalý okresní úřad) a tam bych si pročetl celý spis k té komunikaci vedený. Z právního hlediska jste dnes stoprocentně účastníci řízení a listovat spisem vám musí umožnit. Pokud byste tam jakoukoliv zmínku na toto téma našli, volnou formou bych na základě takového dokumentu slušně požádal zastupitele obce o spolupráci. Tam opravdu nemusí vůbec nic vědět, zastupitelstvo je několikrát vyměněné, takže psát či jednat velice diplomaticky. Spíš bych to formuloval jako žádost o spolupráci, než natvrdo žádost o dostavbu ….

Ale asi z hlediska práva půjde o účelovou komunikaci a tam údržba padá na hlavu uživatelů. Další věc je se na úřadě pídit po kolaudaci, zda k ní došlo, jaké závady a kdo se zavázal je odstranit…. Atd. Ovšem původní investor může být „v trapu“ buď je bezohledný nebo v insolvenci, takže opravdu bude záležet na diplomacii, jak obec dotlačit k pomoci.

Takže každá rada je drahá, ale v prvním kole bych nevyhazoval peníze za právníka a zcela laicky bych napsal žádost (nejlépe adresovanou zastupitelstvu přes pana starostu) o pomoc – spolupráci. A podepsat úplně všichni i babička, která k vám jezdí na svátky. A taky s prosím vás někdo zapojte do dalších komunálních voleb, ať tam máte svého člověka, který bude mít víc prostoru vaši situaci podporovat.

Všechno dejte dohromady a držím palce.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování