Dobrý den,
mám "chatu", která je vedený jako hospodářské stavení. Rádi bychom v ní začali bydlet a dostali zde i číslo popisné. Co vše je pro tento krok potřeba a jak o tuto změnu zažádat? Zároveň je u hospodářského stavení další budova, která je v v KN nepřesně zaměřena, respektive se patrně něco přistavovali a nebylo zkolaudováno. Jak uvést toto do správného stavu? Děkuji

Odpověď Tak jako vždy. Dnes je potřeba začít územním plánem. Ten určuje, co v dané ploše lze a co nelze realizovat – platí to i o změny užívání staveb.

Pro začátek - dnes každý územní plán je elektronicky přístupný. Takže si jej vyhledejte (zadat heslo územní plán např. Nové Cerekve), pak si otevřít hlavní výkres a pak v něm vyhledat plochu, kde je vaše stavba. Podle barvy a písmenek dohledat v legendě podrobnosti ….

Pokud tam rekreační chata jde (třeba jen podmíněně) umístit, pravděpodobně zkusíte žádat na stavebním úřadě o změnu užívání objektu. Pokud, tam budete ještě něco přestavovat, tak k žádosti přibydou stavební úpravy.

Ale když to základní si sami vyhledáte, stejně jděte na úřad územního plánování a pak na stavební úřad. I územní plány v sobě skrývají dost na prvý pohled skrytých podmínek. Většinou v ochraně hodnot – které jsou popsány v textové části.

Ale územní plán tam může mít za přípustné pouze rodinné domy, to se pak musí hospodářský objekt přeprojektovat na rodinný dům a to už je dost předpisově složité. Ale i to jde. Rodinný dům může být i velice malý…

Takže bych laicky nastudoval územní plán, udělal pár fotek a obrněný trpělivostí vyrazil na ty dva jmenované úřady. Jinak přidělování čísel popisných a evidenčních je v pravomoci obce. A je pravda, že dnes na rekreační objekt s číslem evidenčním se lze trvale přihlásit….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování