Dobrý den,

rádi bychom si vzali do podnájmu garážové prostory, které bychom předělali v kavárnu s tím, že bychom tam přivedli vodu a rozšířili elektriku. Toalety by byli udělány v místnosti vedle. Mým dotazem je zda je vůbec možné rekolaudovat takovéto prostory na kavárnu/bar? Popřípadě co vše je k tomu zapotřebí? Souhlas vlastníka budovy beru jako samozřejmost, jedná se mi převážné o úřady.

Děkuji za odpověď.

Odpověď Tak opravdu pozor, toto může být dost složité.

1. Dneska je parkování ve velkých městech základní požadavek. Jestli ten váš dům nemá parkování ještě někde jinde, tak už jen z tohoto pohledu podobné žádosti nelze vyhovět.

2. Kavárna může být z pohledu hygieny zdrojem hluku, nemusí s tím souhlasit, mohou požadovat různé úpravy (brano na vchodových dveří) a pod …

3. A těch požadavků tam může být daleko ví (památkové, protipožární atd…)

4. A dokonce územní plán může mít uvedenou lokalitu v tzv. čistém bydlení“ a pak samozřejmě to tam také nepůjde

A když se nad tím zamyslíte, tak ta investice by byla vysoká, a jak byste se bránili proti případné předčasné výpovědi? Jak by to v nájemní smlouvě bylo s vašimi vynaloženými náklady?

Takže velice pečlivě se vyptat na stavebním úřadě a velice pečlivě formulovat nájemní smlouvu…..ale teoreticky to za určitých podmínek jde.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování