Dobrý den,

může si soused v řadové zástavbě (šířky pozemků cca 6m) přistavět stavbu do "L" k stávajícímu domu, která bude mít 3 patra, a to poslední bude terasa nad našimi okny ve vzdálenosti do 1,5 m? Našla jsem jen omezení na okna, ale nic na terasu. Stavba bude jako rozhledna do sousedních oken a dvorů. Čím můžeme argumentovat, aby stavba byla nižší? Děkuji

Odpověď Začneme územím plánem: ten může mít řadu omezení, % zastavěnosti pozemku (to znamená, že přístavba už přesáhne povinnou plochu, která má zůstat na zahradu), Může tam být i ochrana hodnot – že nelze vůbec zmenšovat kole rodinných domů zeleň a podobně. Každý územní plán to má ale jinak. Jako soused bych se zašel dopředu vyptat na úřad územního plánování a v bodech bych si zapsal odpovědi.

Pokud územní plán neumožňuje takovouto přístavbu, nemůže soused získat povolení.

Pokud to územní plán umožňuje, je situace obtížnější. Ale jestli soused potřebuje rychle stavě, potřebuje váš souhlas a to znamená, že se musí s vámi na přístavbě domluvit a vy přímo do situace napíšete, že souhlasíte.

A pokud mu to nepodepíšete, stavební úřad ohlášení překlopí do řízení a vy se budete odvolávat. Rovnou mu řekněte, s tímto už nesouhlasíme, terasu nejsme ochotni akceptovat. A odvolání? Pokud k tomu přistoupíte pečlivě, tak do 10ti let nedostane povolení. Prostě mu nezbývá, než s vámi jednat a jednat…..

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování