Odpověď Při výběru fotovoltaiky nesmí hrát hlavní roli cena. Prioritou je, aby byl systém nastaven na míru danému objektu. 
Navržený fotovoltaický systém musí být třífázový a měl by obsahovat asymetrický třífázový střídač. 
Pokud se jedná o systém s bateriemi, je rozumné použít technologii LiFePo 4 nebo Lion. Při správném používání vydrží tyto technologie baterií i více než dvacet let.
Celý systém musí být navržený tak, aby nedocházelo k nadbytečným přetokům do sítě nebo k omezení výroby. Čím více se bude omezovat výroba, tím delší bude návratnost. Stejně tak nelze doporučit jedno nebo dvoufázové elektrárny, nedá se u nich zaručit rozumná návratnost.

Příklad: FVE 1,89 kWp s jednofázovým střídačem a baterií 2,4 kWh pořídíte za cenu 170 tis. Kč, dostanete dotaci 75 tis. Kč, čili zaplatíte 95 tis. Kč. Elektrárna vyrobí 1 800 kWh energie za rok, ale jen na jednu fázi. Celková spotřeba domu je 12 000 kWh elektřiny x 4 Kč/ kWh, to je 48 tis. Kč za rok. Na každou fázi spotřebujete za rok 4 000 kWh elektřiny, tedy 16 tis. Kč za rok. Výrobou přes FVE ušetříte 2 000 kWh energie na jedné fázi a uspoříte 8 tis. Kč za rok.
Návratnost takové elektrárny vychází na 11,87 roku, a to jen v případě, že celou domácnost napojíte na jednu fázi, kterou tím však přetížíte. Pokud nebudete používat chytrou domácnost, má jednofázová elektrárna velmi dlouhou návratnost. Navíc domácnost nemá na baterii napojené všechny tři fáze, takže je potřeba přepojit domovní rozvaděč, aby byly určité spotřebiče zálohované.
SILVER PLANET s.r.o. Obchodní značka T-Power