Dobrý den, mám dotaz jak správně rozdělit pozemek a jak správně postupovat tak, aby výsledkem bylo stavební povolení. Jedná se o momentálně jeden pozemek 20x100m - při jedné 20metrové straně je veřejná komunikace, ostatní hranice jsou sousední parcely. Tento pozemek chceme rozdělit na 3 menší stavební parcely (v první třetině u veřejné komunikace již staví strýc). Vzhledem k délce pozemku 100m a požadavku stavebního úřadu: "Každý pozemek musí být napojen na veřejnou komunikaci" je 2. a 3. nenapojena. Napadlo nás, že podél pozemku "vytvoříme nějakou" komunikaci (veřejnou?, účelovou?), která by nám pomohla splnit právě požadavek stavebního úřadu. Tato cesta by byla cca 72m dlouhá, 3,5m široká, na konci by byla "točna" ve tvaru "T" pro Hasiče a byla by samostatným pozemkem. Majitelem tohoto pruhu/cesty by byli vždy všichni tři majitelé pozemků - třetinový spolumajitelé. Také by musela existovat nějaká smlouva, že podíl na této cestě je vždy spojen s vlastnictvím jednoho ze tří pozemků. Dotaz je následující: Jak tento pruh změnit na komunikaci? Jak nejlépe tento pruh klasifikovat (veřejná, účelová) aby splnil podmínky pro získání stavebního povolení na zbývajících dvou spodních třetinách? A co půdní fond a ostatní organizace - které všechny se k tomu musí vyjádřit?

Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den,
Tulek

Odpověď Tady vždy, když někdo přijde s podobným návrhem říkám: nechte si udělat od projektanta projekt pro územní řízení pro všechny tři (či více) domů. Těch předpisů je strašně moc a nelze „na dálku“ na všechny upozornit. Projektant musí následně k projektu sehnat všechna vyjádření dotčených orgánů státní správy, hygiena, hasiči, životní prostředí, dopravní orgány …. A jejich požadavky zpětně musí zapracovávat do projektu. Samozřejmě výsledek musí být v souladu s územním plánem obce!

Mimochodem v projektu musí být řešeno zásobování pitnou vodou, likvidace splaškových vod, napojení na elektřinu ….Teprve ,a opravdu to není jednoduché, když se podaří územní rozhodnutí získat, tak v souladu s ním řešit geodetické rozdělení pozemku.

Opačný postup – napřed rozdělit pozemek a pak do rozděleného pozemku „cpát“ domy, komunikaci a sítě je naprosto špatná cesta. Nepodceňujte to. Dnes je nejdůležitější umístění domů a příslušenství než vlastní ohlášení …

Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování