Dobrý den, dovolte mi Vás požádat o radu, kupujeme RD, na pozemku je nyní základová deska. Od realitní kanceláře jsme dostali smlouvu, kde nebyla nijak specifikována stavba, kterou kupujeme, odmítli jsme podepsat, nyní se smlouva přepracovává, nyní bude součástí smlouvy i projektová dokumentace, kde je i rozpočet, chci se zeptat zdali mám právo na to, když např. bazén je rozpočtově napočítány cca. na 250 000 kč požadovat, aby se cena provedení bazénu skutečně pohybovala v této částce plus mínus pár tisíc korun a né řádově desítky tisíc korun...) jde mi o to, aby mi pán, co stavbu bude provádět nakonec každý rozpočet nesnížil o mnoho tisíc, aby nakonec ušetřil. Jak moc závazné rozpočty jsou? Děkuji za odpověď.

Odpověď Dobrý den,

rozpočet stavby může být dvojí:

1. Může být zpracován v rámci prováděcí dokumentace stavby a nacenění je zpracováno na základě cen dle platného ceníku (např. RTS nebo URS). Jedná se o orientační informaci o investičních nákladech dle obecných (ceníkových) cen.
2. Múže být zpracován dodavatelskou firmou, jako příloha smlouvy o dílo. V tomto případě jsou ceny a rozsah závazné a opět by měl rozpočet korespondovat s projektovou dokumentací. V případě, že se vy (jako investor) rozhodnete pro změnu projektu, stavební firma by měla tuto změnu znovu nacenit. Může se jednat o vícepráce (chcete něco víc, než bylo domluveno) nebo méněpráce (požadujete něco zmenšit nebo neudělat).

V každém rozpočtu jsou uvedeny tyto základní informace:
- materiál nebo činnost
- množství
- cena
Na základě těchto informací si Váš dozor poradí, jakým způsobem ohlídat případné změny.

Více informací nebo vysvětlení Vám poskytnu na tel. 603578098.

Milan Šenkyřík
Projekční kancelář - ŠENKYŘÍK

Rozpočet musí provádět dodavatelská firma a ten je závazný, pokud se na případných změnách nedohodnou investor s dodavatelem.
Nebo také oceňuje dodavatelská firma výkaz výměr zpracovaný projektantem nebo realitní kanceláří.

Vladimír Hřebec