Dobrý den, obracím se na vás s prosbou. Dostal jsem od rodičů pozemek pro stavbu rodinného domu na naší zahradě. Bohužel přes pozemek rodičů není přístup ( stojí tam garáž a vedle studna). Přístup a příjezdová cesta by byla možná z druhé strany přes pole a pak přes satelitní městečko. Abych se dostal příjezdovou cestou na obecní komunikaci, vedla by cesta přes dva pozemky. S majitelem jednoho pozemku jsem již dohodlý o zřízení věcného břemene a cestu vybuduji sám. Druhý kus pozemku je už asfaltovaná cesta která obsluhuje (vjezd z ní) dva RD. Tento kus pozemku má 6 majitelů s nerovným dílem vlastnictví. A teď k dotazu. Musím získat souhlas s věcným břemenem všech majitelů, nebo postačí souhlas jednoho např. s největším podílem? Nebo musím mít smlouvu s každým majitelem, který si může nadiktovat svoje podmínky? Děkuji za odpověď.

Odpověď Je to trochu jinak, vezmu to z druhého konce. Vyhláška 501/2006 Sb. v § 20 bod 7) říká: Ke každé stavbě rodinného domu ……..musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby. Trochu jsem citaci zkrátil. Já tomu rozumím tak, že ta cesta musí být nejen povolená, ale i zrealizovaná! Tedy fyzicky.

A dnes nemusí být zřizovaná služebnost (dříve věcné břemeno), stačí souhlas vlastníků. Ovšem samo povolení té komunikace může být 20 x složitější, než povolení RD.

Neznám konkrétní situaci, ale obecně lze přemýšlet i následovně: zažádáte o povolení na novostavbu vašeho RD s tím, že garáž rodičů si souhlasem zajistíte pro novostavbu RD. Ovšem musí se nějak vymyslet to, aby rodiče měli ještě někde plochu na parkování oni. Prostě vzal bych situaci a kreslil si tam čtverečky. Váš stavební pozemek pro nosvostavbu domu by byl tvořen několika pozemky, zahradou, pozemkem pod stávající garáží, a příjezdovým pozemkem ke stávající garáži…..

Nakonec vám nezbyde, než jít s konečným návrhem na stavební úřad, územní plán může mít pevné podmínky, které neobejdete.

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování