Dobrý den,
koupil jsem zahradu 800m2 a je na ní bez povolení postavená cihlová stavba (bez kanalice, proudu..) o velikosti 4,5x4,5 výšce 3,5m střecha typu A, přes 2metry od sousedního pozemku. Je možnost jí "beztrestně zlegalizovat? stojí tam už přes 30 let. Děkuji

Odpověď Tento dotaz slyším často. A jak víte, že stavba nebyla povolena? Promlčecí lhůta sice žádná není, ale úřadu to desetiletí nevadilo….. Takže žádná černá stavba, tu jistotu nemáte. Prostě jste koupil zahradu s chatkou, ke které vám minulý majitel nedal doklady. Žádal jste ho a on se omluvil, že je ztratil. Takže půjdete na stavební úřad s písemnou žádostí o potvrzení existence stavby. Asi vám řeknou, že potřebujete geometrické zaměřen, možná budou chtít i tzv. pasport stavby (jednoduché zakreslení skutečného provedení). Pokud vám toto řeknou, uděláte to tak a skončíte na katastru nemovitostí s žádostí o zápis…..

Pokud by se stavební úřad probudil a začalo dusno, musí si své řízení vést sami. Budou po vás požadovat to samé + možná ještě něco navíc. Ale nikde nepodepisujte, že je to stavba bez povolení, všude do zápisů uvádějte to co je nahoře!

Žádný úřad vám po 30ti letech neprokáže „černou stavbu“ , která opravdu černá ani třeba nebyla….


Krejčí

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování