Dobrý den,

koupili jsme pozemky, které jsou umístěny mimo zastavěnou část obce. Jedná se o obec z roztroušenou zástavbou, Bílé Karpaty. Jeden pozemek máme stavební (plánujeme zde stavět RD) a na druhém pozemku je vedle toho stavebního vyjetá cesta ke 2 sousedním chatám a zde končí, nikam nepokračuje. V současné době probíhá řízení, zda se jedná o veřejně účelovou komunikaci. Můj dotaz je, pokud bude cesta uznána za veřejnou, můžeme ji přesunout na okraj stejného pozemku tak, aby nám vznikl nerozdělený celek. V současné době se jedná o mírně zpevněnou polní cestu, která se v zimním období neudržuje. A jaké parametry by nová cesta měla mít. Musí nám soused povolit tuto cestu, když by se nová cesta prakticky nacházela na stejné parcele. Jedná se totiž o souseda, se kterým vedeme řízení. Podotýkám, že se nejedná o rodinné domy, ale chaty. Oba mají možný příjezd k obecní komunikaci po svém pozemku, ale nechtějí si provést vlastní příjezd. Předem děkuji za odpověď Matějová

Odpověď Určitě bych počkal na pravomocné rozhodnutí o tom, zda jde o veřejnou či neveřejnou cestu. Ale v každém případě posunutí cesty vyžaduje povolení. Z právního hlediska jde o stavební úpravy s novým umístěním. Územní plán zřejmě v obecné rovině toto bude umožňovat, ale protože jde o nezastavěnou část obce, bude nutné vést územní a stavební řízení (případně spojené územní a stavební řízen)í. A to vyžaduje projektovou dokumentaci od autorizované osoby a spoustu dalších vyjádření. Někdy to bývá víc práce, než pak tu cestu udělat.

Šířka – no, musí to navrhnout projektant, ale naše vyhláška 501/2006 Sb. hovoří o zpevněné komunikaci šířky min 2,5 m – hasičské předpisy hovoří o šířce 3m. Logicky i k těm chatám se musí dostat záchranné složky….

Krejčí
Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování